Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försiktighetsprincipen skall gälla vid tillämpningen av rekommenderade gränsvärden för elektromagnetiska fält.
Enligt Socialstyrelsen finns det i Sverige ca 200 000 personer som anser sig ha fått negativa hälsoeffekter av elektromagnetiska fält (EMF). Man kan även anta att många människor inte ser orsakssambandet mellan oförklarliga symtom och exponering för EMF.
Enligt en stor undersökning upplever ca 15 % av dem som pratar mycket i mobiltelefon att det påverkar deras hälsa negativt. Minst 50 personer i Sverige har tvingats byta bostad på grund av mobiltelefonisändare som gav besvär.
De enda hälsoeffekter av mobiltelefonistrålning, som enligt EU:s rekommenderade gränsvärden anses säkerställda, är uppvärmningseffekter när strålningen omvandlas till värme. Det innebär att EU:s gränsvärden inte tar hänsyn till andra hälsoeffekter än de som kan avläsas som värmestrålning.
Erfarenheterna av elsanering av elöverkänsligas bostäder och arbetsplatser har gett mycket goda resultat. Inom arbetslivet börjar det ses som en självklarhet att ta hänsyn till den elektromagnetiska strålningen. Exempelvis byggs nu elsanerade rum på flera sjukhus i landet.
En rekommendation från EU-rådet av den 12 juli 1999 ger klara besked att man ska använda försiktighetsprincipen när man tillämpar de rekommenderade gränsvärdena. Strålskyddsinstitutet, rättsinstanser och forskare på området i Sverige hävdar att EU:s gränsvärden är för låga.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Chatrine Pålsson (kd) |