Motion till riksdagen
2001/02:MJ404
av Lennart Beijer (v)

Emån


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att det är en angelägen uppgift att säkra fri fiskvandring i Emån från mynningen upp till Ädelfors enligt vad i motionen anförs.

2 Problemet i historiskt perspektiv

Emån är ett Natura 2000‑område och omfattas därmed av EU:s habitatsdirektiv. Åns nedre del är även föreslagen att skyddas enligt ramsarkonventionen.

Ända fram till slutet av 1800‑talet hade laxen och havsöringen möjlighet att vandra fritt i Emån. I historiska dokument beskrivs att fisket efter lax och havsöring var av stort samhällsekonomiskt värde ända upp till Ädelfors som i dag tillhör Vetlanda kommun. När kraftbolagen i början av 1900‑talet gavs tillstånd att dämma vattenflödet och bygga kraftverk i Emån ställdes krav på att det skulle finnas laxtrappor för lax och öring. Under 1940‑talet omprövades vattendomarna, och kravet på laxtrappor ersattes med en skyldighet att sätta ut smolt (ungfiskar). Detta visade sig emellertid med tiden vara en dålig, eller rentav skadlig, metod och utsättningarna upphörde för ca 10 år sedan.

3 På väg mot fria fiskvägar i Emån

År 1991 startade Vetlanda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamns kommuner projektet ”Fiskvägar i Emån”. Kommunerna hade satt som mål att lax och havsöring skulle ha fria fiskvägar upp till Ädelfors redan år 2000. Det var dock svårare än vad man trodde att genomföra det projektet.

I december 2000 invigde emellertid landshövding Anita Bråkenhielm Emåprojektet och Mönsterås kommuns nya fiskvägar vid två kraftverksdammar vid Finsjö övre resp. nedre kraftverk, strax uppströms Fliseryd. De nya fiskvägarna visar sig fungera väl, och havsöring och lax kommer att leka på de nu tillgängliggjorda lekområdena redan hösten 2001.

Fångsterna av havsöring och lax i Emån under vårfisket 2001 var de bästa sedan 1991. Det just avslutade höstfisket visar på en mycket god uppgång för lek, både av havsöring och lax. Havsöringarnas unika storlek bekräftas bl.a. genom den femte största viktnoteringen någonsin i Emån och ytterligare fyra fångster över 12‑kilosstrecket.

Emåområdets Intresseförening har under 2001 företagit en förundersökning i syfte att undersöka möjligheterna att bygga fiskvägar vid kraftverken i Högsby och Blankaström. Detta visar sig vara fullt möjligt. Den beräknade kostnaden är 3 miljoner kronor. När väl dessa kraftverksdammar har passerats återstår det att bygga omlöp vid kraftverken i Järnforsen, Kvillsfors och Turefors innan man har nått målet som är fria fiskvägar till Ädelfors.

4 Nyttan

Emån kan öppna småländska inlandet för turism och företagande!

Turistvärdet: Åtgärden är klart motiverad från en samhällsekonomisk synpunkt. Fisketurismen i Högsby, Hultsfred och Vetlanda kommuner kommer nu att utvecklas, särskilt med inriktning på lax‑ och havsöringsfiske. Försäljningen av fiskekort i Emåregionen kommer att öka under de närmaste åren. Andelen lekmogen fisk som passerar förbi Em skulle vid en utbyggnad av fiskvägarna upp till Ädelfors mer än fördubblas. Detta innebär att det redan attraktiva sportfisket vid Em skulle kunna fördubblas. Fisket i de nyöppnade delarna skulle i framtiden kunna nå ungefär samma storlek som det som i dag vid Em. Den ökande fisketurismen kommer dessutom att ge positiva effekter i form av ökad natur‑ och kulturturism och betydligt fler turistnätter i regionen. En undersökning av fisketurismens ekonomiska effekter vid Mörrumsån visar att det sammanlagda ekonomiska värdet per kilo fångad fisk uppgår till 2 000 kronor. Övernattande fiskare vid Mörrumsån spenderar ca 600 kronor per dygn. Endagsfiskarna spenderar ca 400 kronor per dygn. I området nedströms Finsjö har fisket redan i dag stor ekonomisk betydelse. Sportfisket vid Em omsätter årligen 600 000 kronor. Enbart intäkterna från fiskekortsförsäljning och övernattning i Fliseryd uppgick år 1998 till 130 000 kronor. Den sammanlagda samhällsekonomiska vinsten är avsevärt större.

Naturvärdet: Emåns havsöring är sannolikt världens mest storvuxna naturliga havsöringspopulation. År 1993 togs en världsrekordshavsöring på fluga i mynningen vid Em. Havsöringsbeståndet har minskat i Emån under 1990‑talet. Årligen återkommande undersökningar visar att havsöringens yngel återfinns i betydligt mindre omfattning än vad som är normalt. Det är uppenbart att den unika Emåhavsöringens fortbestånd är hotat.

Under åren 1999, 2000 och 2001 flyttades öringyngel från området nedströms Finsjö till lämpliga områden i Högsby. Dessa yngel återfinns i större omfattning och visar en klart snabbare tillväxt än ynglen som blev kvar nedströms. En tänkbar anledning är att nedströmsområdena är betydligt mera belastade av miljögifter.

Varje tillgängliggjord kvadratmeter lekbotten innebär förbättrade möjligheter för havsöringen och laxen i Emån. Åtgärden är alltså väl motiverad ur naturvårdssynpunkt.

Stockholm den 4 oktober 2001

Lennart Beijer (v)