Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av och situationen för jordbruket i norra Sverige.
Ett av politikens syften är att skapa förutsättningar för uthållig ekonomisk tillväxt, rättvisa och valfrihet så att likvärdiga levnadsvillkor skapas för medborgarna i hela landet. Därför är det av nationellt intresse att varje arbetsmarknadsregion fungerar väl, stora som små, i såväl norr som söder.
Utmaningarna i flertalet gles- och landsbygdsregioner är dock stora. Den snabba teknikutvecklingen och en alltmer globaliserad marknad gör att näringslivets krav på snabb anpassning och förmåga till förändring ökar. En situation med samtidigt växande arbetslöshet och arbetskraftsbrist har blivit allt vanligare i hela Västeuropa. Därmed ökar också kraven på yrkesmässig och kompetensmässig rörlighet. Det är problem med att få utbud och efterfrågan på lokal arbetskraft att stämma. I de flesta arbetsmarknadsregioner finns problem, men de är mest kännbara i de befolkningsmässigt minsta och glest belägna regionerna. Problemen ökar också i takt med att många av dessa regioner stadigt minskar i befolkning.
Utanför storstadsregionerna fortsätter befolkningen att minska. Detta får också till följd att den tillgängliga servicen för gles- och landsbygdsbefolkningen fortsätter att försämras. Detta gäller både den kommersiella och den offentliga servicen.
För att motverka den negativa trenden för gles- och landsbygdsbefolkningen krävs det att det finns några basnäringar som kan svara för grunden i sysselsättningen och i det sammanhanget har jord- och skogsbruket fortfarande en central roll. Dessa näringar är centrala för gles- och landsbygdsbefolkningen men även för Sverige som helhet.
Dessa näringar är idag betydelsefulla på många områden och några av dessa är:
Bevarare av det öppna odlingslandskapet. En viktig del av näringslivet i norra Sverige är den verksamhet som bygger på turismens olika delar, och den kan på sikt skapa många arbetstillfällen. Attraktionsvärdet i norra Sverige hotas dock av att landskapet växer igen och förbuskas. Ett förbuskat landskap skapar inte bättre förutsättningar för turism och upplevelseverksamhet. Genom ett aktivt jordbruk skapas förutsättningar för att hålla landskapet öppet. Detta förutsätter dock att det finns en lönsam näringsverksamhet som grund. Landskapet kommer aldrig långsiktigt att kunna hållas öppet med ”konstgjord andning” eller med ”parkarbetare”.
Livsmedelsproducent. Idag debatteras vår livsmedelsproduktion mer än någonsin. Konsumenterna efterfrågar livsmedel som är säkra och rena och producerade med god djuromsorg nära konsumenterna. Kännetecknande för livsmedelsproduktionen i norra Sverige är att den torde vara ”världens renaste”. Insatser av bekämpningsmedel och liknande är mindre än på andra håll i världen. Förutsättningarna för att exportera nischprodukter med mycket högt förädlingsvärde från norra Sverige är mycket goda och skulle kunna generera många arbetstillfällen. Befolkningen i norra Sverige behöver också ha tillgång till livsmedel som produceras i närområdet. Detta skapar arbetstillfällen och minskar miljöbelastningen.
Sysselsättningsskapare. Inom jordbrukets stödområden 1–4 utgör jord- och skogsbruket grunden för ca 120 000 arbetstillfällen. Av dessa finns nästan 37 000 i det inre stödområdet. Det är inte bara i det direkta jord- och skogsbruket som det skapas arbetstillfällen. Det som glöms bort är att en mängd företag inom livsmedelssektorn samt massa- och sågindustrin bygger på råvaror från jord- och skogsbruket. Dessa företag skulle inte finnas till om det inte fanns ett aktivt jord- och skogsbruk. Utan råvara skulle dessa företag försvinna.
Kretsloppssamhället. Jordbruket spelar också en central roll i arbetet med att skapa ett kretsloppssamhälle. Utan ett jordbruk i norra Sverige kommer förutsättningarna för att skapa det samhället att vara mycket svårare.
Skogsbruk. I norra Sverige är jord- och skogsbruk beroende av varandra. På många håll är de olika enheterna för små för att kunna upprätthålla lönsam verksamhet, medan dessa näringar i kombination med varandra kan skapa lönsamma företag. Om lönsamheten inom jordbruket inte kan upprätthållas får det konsekvenser för skogsbruket. Skogsbruket genererar inte bara arbetstillfällen utan står för en mycket stor del av Sveriges exportinkomster.
Sammantaget kan jord- och skogsbruket i norra Sverige vara en motor i utvecklingen av näringslivet och skapa bättre förutsättningar för att leva och bo. För det krävs dock att samhällets politik strävar mot samma mål och att dessa näringar inte utsätts för en negativ särbehandling. Idag behövs det inga betydande insatser men däremot ett regelverk som skapar förutsättningar för utveckling och som också gör det möjligt att ta del av de samhällsinsatser och medel som redan finns idag.
För att jord- och skogsbruket skall kunna vara en ännu starkare motor i näringslivet på landsbygden i norra Sverige krävs det bl.a.:
utjämning av transportkostnader
att jordbruket i det fjällnära området stimuleras
att nationellt anslagna medel till jordbruket används fullt ut
att ersättningarna inom miljöersättningen Öppet odlingslandskap höjs.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Åke Sandström (c) |
Birgitta Sellén (c) |