Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det krävs särskilda insatser för att stimulera det gotländska lantbruket.
Gotland har två stora basnäringar, lantbruket och besöksnäringen. Lantbruket sysselsätter ca 8 % av Gotlands arbetsföra befolkning och ca 25 % av gotlänningarna är direkt eller indirekt beroende av denna näringsgren. Dessutom är ca en tredjedel av öns industriverksamhet livsmedelsförädling. Sammantaget spelar jordbrukets och skogsbrukets utveckling en avgörande roll för Gotlands läns utveckling.
Gotlands jordbruk är inne i en period av en mycket snabb strukturomvandling. Antalet sysselsatta minskar stadigt men de producerade volymerna av jordbruksvaror ökar eller ligger oförändrade. Men det finns även segment som minskar, till exempel har svinproduktionen minskat med ca 25 % under de sista åren.
Marknadskrafterna kräver större och större volymer kontinuerligt för att en produktion skall vara lönsam. Det kräver stora investeringar i alla led, allt från gårdsnivån till förädlingsindustrin, för att kunna hävda sig framöver. Detta ansvar vilar på jordbrukets egna aktörer.
Samhällets roll är att vara behjälplig med att stödja och stimulera till en positiv utveckling på Gotland. Viktigt är att möjliggöra denna utveckling, dels genom de direkta styrinstrument som finns i form av bidragsrätter och mjölkkvoter, dels också genom att staten tar sitt ansvar för finansieringen av till exempel startstöd och investeringsstöd via Landsbygdsutvecklingsprogrammet, LBU. Och att staten tar ett ansvar för att finansiera förslaget om ett nationellt livsmedelsinstitut på Gotland, vilket är en viktig länk för att kunna höja förädlingsgraden.
EU:s strukturfonder bör i ökad utsträckning kunna användas för livsmedelsförädling och forsknings- och utvecklingsinsatser. Ett exempel där samhället kan hjälpa till är SLU:s försöksstation Stenstu som hämmas av en snäv regeltolkning vilket gör att dess försöksverksamhet med bland annat ekologisk odling, nya resurssnålare odlingsmetoder och nya grödor är hotad.
Vidare har staten ett ansvar att bevaka de stora infrastruktursatsningar som staten har gjort angående sockerbetstransporterna. En långsiktig lösning måste hittas för att möjliggöra en varaktig användning av dessa investeringar. Sockerbetsodlingen är fortfarande den viktigaste inkomstkällan för växtodlingsgårdarna på Gotland.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lena Ek (c) |
Margareta Andersson (c) |