Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ny miljöklassning av alternativa drivmedel samt diesel.
Arbetet med att utveckla nya, alternativa drivmedel är viktigt av flera skäl. Inte minst därför att energifrågan är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna.
Nya landvinningar på detta område görs hela tiden. Därför är det också viktigt att lagstiftningen anpassas så att inte utvecklingen hindras och stagnerar. Krav som inte är relevanta för miljön är tekniska handelshinder.
Det finns i dag företag som tagit fram nya bränslesorter med lägre koldioxid- och svavelutsläpp men som stöter på klara konkurrensnackdelar i och med att dagens miljöklassning av diesel har regler som mer eller mindre gynnar råoljebaserad diesel tillverkad i petrokemiskt raffinaderi. Detta trots att såväl oljor från till exempel växt- och djurriket, såsom flera syntetiska oljor, med rätt behandling kan fungera i kompressionsmotorer.
Det som reglerar om ett bränsle får tillhöra miljöklass 1 (MK 1) är en rad gränsvärden som inte får överstigas. Bland dessa återfinns gränsvärden för bland annat aromater, svavel, polyaromater och cetantal. Att dessa gränser är väsentliga av miljöskäl råder det ingen tvekan om. Dock innebär MK 1 i Sverige även skarpa gränsvärden för densitet och kokpunktsintervall, vilket skiljer sig från övriga EU och auto-/oil-direktivet.
Det finns exempel på svenska företag som tagit fram icke-fossila drivmedel som med råge klarar gränsvärdena för aromater, polyaromater, svavel och cetantal. Däremot klaras inte gränsen för densitet och kokpunktsintervall. För dessa drivmedel innebär detta en annorlunda miljöklassning som i sin tur minskar attraktionsvärdet på marknaden, inte minst på grund av andra skattesatser.
Vi vill därför att regeringen får i uppdrag att följa denna fråga noggrant samt vidtaga åtgärder så att de regler för miljöklassning vi har i dag inte motverkar sitt eget syfte.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Reynoldh Furustrand (s) |
Elisebeht Markström (s) |