Motion till riksdagen
2001/02:MJ356
av Gudrun Lindvall (mp)

MTBE i bensin


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om MTBE som tillsats i bensin i Sverige.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om MTBE som tillsats i bensin inom EU.

Inledning

De danska bensinbolagen har enats om att ta bort kemikalien MTBE (metyltertiärbutyleter) från 92- och 95-oktanig bensin. Därtill ska antalet bensinpumpar med 98-oktanig bensin som innehåller MTBE skäras ned med över 90 procent. Skälet är att man i Danmark har påvisat att MTBE förorenar grundvatten. I Sverige har några förorenade brunnar påträffats i Trollhättan. Liksom i de danska fallen var källan främst en läckande gammal bensinstation.

MTBE ökar oktantalet

MTBE är en kemikalie som används för att öka oktanhalten i oblyad bensin. Kemikalien är vattenlöslig och kan därför lätt spridas långa sträckor med grundvattnet. Ämnet luktar och smakar illa och gör förorenat vatten odrickbart. MTBE misstänks även vara cancerframkallande. Tester har visat att ämnet orsakar cancer på försöksdjur.

I Sverige finns ingen reglering av användningen av kemikalien, men en sådan diskuteras på EU-nivå. I USA är inte heller medlet förbjudet på nationell nivå, men myndigheterna i delstaten Kalifornien har beslutat att förbjuda MTBE i bensin från och med 2003.

I genomsnitt har svensk bensin innehållit mindre MTBE än i exempelvis USA, där vissa bensinsorter har så mycket som 12 % MTBE. Den huvudsakliga användning­en är och har varit i 98-oktanig bensin, som har en begränsad marknads­andel i Sverige, ca 13 %. I 95-oktanig bensin används mycket lite MTBE.

Fasa ut MTBE

MTBE är alltså ett cancerframkallande ämne som inte är absolut nödvändigt i bensinen. Det är därför viktigt att det fasas ut. Sverige borde följa USA:s exempel och förbjuda tillsatsen.

Eftersom problemet är detsamma inom hela EU bör Sverige driva att MTBE förbjuds som tillsats i bensin i hela unionen. Men vi har lärt oss att sådant kan ta tid, så Sverige bör gå före och inte avvakta det beslutet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Gudrun Lindvall (mp)