Motion till riksdagen
2001/02:MJ350
av Gudrun Lindvall (mp)

Biodynamisk lantbruksforskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av öronmärkta medel till Stiftelsen Biodynamiska Forskningsinstitutet i Järna för ekologisk jordbruksforskning.

Inledning

Även i årets budget görs en rejäl satsning på forskning om ekologiska bruknings­metoder. För Miljöpartiet har detta varit en viktig fråga i budgetförhandlingarna. Vi anser att den ekologiska odlingen hör framtiden till och är en viktig del av det som kallas ett ekologiskt långsiktigt hållbart samhälle. I ett sådant samhälle hör varken bekämpnings­medel eller med olja bundet konstkväve hemma. Där nyttjas naturens egna kvävebildare – ärtväxterna – och eventuell bekämpning sker med naturliga medel. I ett sådant jordbruk är cirkulationen av näringsämnen viktig och kretslopp på gårdsnivå eller mycket nära prioriteras. Dagens ekologiska jordbruk är på väg dit, men forskning behövs för att förfina odlingsmetoden.

I även i årets budget öronmärks 5 miljoner kronor per år till CUL – Centrum för uthålligt lantbruk – på SLU. Detta är en del av det treårsanslag för satsning på ekologiskt lantbruk som kom i Bu01. Vid CUL bedrivs och kommer att bedrivas spjutspetsforskning inom området. Men CUL är inte ensamt om intressant forskning om ekologiska odlings­metoder. Även i Järna bedrivs sådan forskning, där med biodynamiska förtecken.

Lång tradition i Järna

Den biodynamiska odlingen har en lång tradition i Järna. De första odlingarna kom igång redan på 1930-talet. I dag finns här samlat 7 biodynamiska lantbruk och flera bio­dynamiska trädgårdsföretag med en samlad areal på ca 500 ha. Här finns också lokal förädling av råvarorna med bland annat kvarn, bageri, mejeri och förädling av grön­saker. Det mesta säljs lokalt och butikerna i Järna är ett eldorado för oss som vill äta ekologiskt och ett föredöme och förhoppningsvis en förebild för andra handlare i landet.

Sedan 1950-talet bedrivs det en forskning i nära samverkan med de biodynamiska verksamheterna i Järna. Arbetet bygger på grundläggande ekologiska principer såsom kretslopp, förnyelsebar energi och omsorg om den biologiska mångfalden. Institutet med dess försöksgård Skilleby i samverkan med övriga biodynamiska gårdar i Järna är särskilt inriktat på kretsloppsfrågor, resurshushållning och miljö inom jordbruket. Man har skapat en egen forskningsprofil med tonvikt på lokala och regionala kretslopp och lokal försörjning av livsmedel och vilka miljövinster detta kan ge. Kort sagt: ekologisk hållbarhet i praktiken. För att sprida resultaten bedrivs kurser, föredrag och exkursioner. Skriftligt rådgivningsmaterial tas fram och distribueras genom Jordbruksverket och via egna publikationer och tidskrifter.

Forskningsarbetet finns redovisat i ett stort antal nationellt och internationellt publicerade rapporter och ligger också till grund för flera av de läroböcker som används i ekologisk odling i Norden. Ett EU-projekt rörande jordbruket och Östersjöns miljö är under planering med samarbete med andra Östersjöländer speciellt inriktat på typgårdar för att studera näringsläckaget och metoder för omläggning. Samarbete sker dels med forskare och institutioner vid SLU men också med motsvarande verksamheter i andra länder.

Det behövs naturligtvis pengar

Arbetets omfattning begränsas dock av bristen på ekonomiska medel till basresurser. Biodynamiska forskningsinstitutet vid Rudolf Steinerhögskolan i Järna har ansökt om basanslag till forskning i biodynamiskt och ekologiskt lantbruk av de medel som reserverats till ekologisk jordbruksforskning.

En öronmärkning även för den bio­dynamiska jordbruksforskningen i Järna är angelägen. Just samspelet mellan CUL på SLU och ett fritt institut som Stiftelsen Biodynamiska Forskningsinstitutet i Järna kan bli mycket befruktande och öka möjligheten att nå det av riksdagen beslutade målet att 20 % av jordbruksarealen skall vara ekologiskt brukade år 2005. Pluralism och mångfald är en förutsättning för en positiv utveckling inom all forskning, och det är utan tvivel till gagn också för forskningen kring ekologisk odling.

Stockholm den 4 oktober 2001

Gudrun Lindvall (mp)