Motion till riksdagen
2001/02:MJ349
av Barbro Feltzing (mp)

Skadliga kemikalier i babyprodukter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att babyprodukter inte skall innehålla ämnen som är skadliga för hälsan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att babyprodukter inte skall innehålla produkter som är skadliga för miljön.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att babyprodukter inte bör innehålla produkter som är allergiframkallande.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att babyprodukter inte bör innehålla produkter som är cancerframkallande.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fastlagda kriterier bör tas fram för produkter som används till små barn.

Babyns hälsa

Små barn och speciellt då barn i babyåldern utsätts dagligen för skadliga kemikalier. Babyns hud är tunnare än en vuxens och ämnen som läggs på huden tas mycket lätt upp av den ömtåliga babykroppen. Många av dagens kemikalier har allvarliga följdverkningar för hälsan och kan vara allergiframkallande, och även i vissa fall i ett längre perspektiv cancerframkallande.

Denna motion grundar sina fakta om kemikalier i produkter som används till baby på en rapport från Svenska Naturskyddsföreningen och danska Grön information samt på uppgifter från Kemikalieinspektionens hemsidor.

Produkter som har undersökts är tvättservetter, barnschampon, barntvålar, babyolja, babybad, barnlotion och babysalva. Tvättservetter är ofta rekommenderade av barnavårdscentraler, att användas till daglig tvättning av babyns stjärt. Totalt har 70 olika produkter testats och av dem nio olika tvättservetter. Av dessa nio undersökta servetter klarade sig endast en sorts tvättservett, när det gällde att inte vara skadlig för hälsan eller miljön.

Av de 70 olika produkter som testades, klarade endast 12 produkter de uppställda miljö- och hälsokraven. Det tycks onödigt att produkter som skall användas på en tunn och mottaglig hud, som en babys, använder onödiga färgämnen och parfymer. Många färgämnen är dessutom mycket hälsoskadliga och är också tveksamma ur miljösynpunkt.

Kraven från tillverkarna av produkterna är ofta att de skall klara lagringstider på mer än 2,5 år. Därför används många gånger flera sorters konserveringsmedel i samma schampo. Av fjorton schamposorter klarar sig endast fyra stycken p.g.a. hälso- och miljökraven.

Större krav på produkter som används på våra små barn

Miljömässigt kan ett ämne godkännas, men ändå vara hälsoskadligt för det lilla barnet. Då små barn äter, dricker och andas, tar de lättare upp kemiska ämnen i kroppen, mycket mer än vi vuxna, i förhållande till sin kroppsvikt och kroppsstorlek. De produkter som motionen handlar om består ofta av kemiska ämnen med någon organisk bas, och de ska inte få vara skadliga för hälsan. Hälsoskadliga blir dessa produkter om de ingående ämnena är allergiframkallande, kan orsaka cancer eller är genotoxiska, samt att de kan ha en hormonpåverkan.

Ett ämne som släpps ut i naturen från produkter avsedda att användas på barn kan också påverka vår miljö genom att vara ackumulerbart i den biologiska sfären eller giftigt för vattenlevande organismer. Vissa ämnen kan också binda tungmetaller. Det som drabbar miljön drabbar i förlängningen också barnen.

Ämnen på huden kommer in i blodomloppet

Allt som strykes ut och läggs på huden sugs upp av de kapillära blodkärlen och kommer in i blodomloppet och ut i cellerna. Därför är det viktigt att inga farliga ämnen används i de olika babyprodukterna. En del av produkterna är sådana som sköljs av, såsom tvål och schampo, medan andra stannar kvar på huden, tillsammans med de ingående ämnena, och kan verka på huden ett tag. Sådana är tvättservetter, lotion och salvor, som tillåts verka längre tid och alltså har högre påverkan.

Exempel på kemiska ämnen som ingår i babyprodukterna

I en del babyoljor finns isopropylmyristrat, cetylalkohol, paraffinolja och propylenglykol, av vilka några är petroleumprodukter. I babybad finns ämnen som inte skall förekomma i barnprodukter och som avger formaldehyd, vilken både är allergiframkallande och misstänkt cancerogen. I ett av babybaden har hittats ett färgämne som endast kortvarigt bör komma i kontakt med hud.

Många babysalvor innehåller ämnen som är hälsovådliga, bl.a. ammoniumlaurylsulfat och butylparaben.

Barnlotionprodukterna klarar inte hälso- och miljökraven helt och deras innehåll varierar.

Schampo och balsam är näringsrika och därför behövs konserveringsmedel för hållbarhetens skull. Flera konserveringsmedel är dock giftiga, såsom metylisotiazolinon som är kraftigt bakteriedödande.

Istället för mängder med konserveringsmedel kunde ett bäst-före-datum användas på produkterna. Kraftigt bakteriedödande medel kan i framtiden visa sig ge bekymmer i form av bakteriestammar som blir resistenta.

Barntvål får i undersökningen mycket anmärkningar och av tolv tvålar klarar sig endast en tvål. Framförallt är det de flytande tvålarna som innehåller flera olika konserveringsmedel. I över hälften av tvålarna förekommer en tensid, som har fått varning som misstänkt cancerogen.

Tvättservetter säljs och används flitigt av babyföräldrar. Tyvärr innehåller ett stort flertal av de olika sorterna starka och miljö- och hälsoskadliga konserveringsmedel av flera olika slag. Det mest uppmärksammade är triklosan, som våra svenska myndigheter avråder från att använda i andra sammanhang. Ämnen som binder tungmetaller finns också representerade.

Varning för skadliga kemikalier i produkter som används till små barn bör utfärdas

Riksdagen bör tar fram kriterier för användning av kemiska ämnen i babyprodukter. Vad som ovan sagts om små barns högre känslighet för yttre påverkan på huden bör medtas i rekommendation för ämnen ingående i produkter till små barn. Hänsyn bör också tas till försiktighetsprincipen i ett längre perspektiv.

De hälsoskadliga, misstänkt cancerogena och allergiframkallande ämnena bör förbjudas i produkter framställda för användning till små barn.

Av hänsyn till den yttre miljön och att många ämnen kan skada miljön i ett kortare eller längre perspektiv, så bör även dessa ämnen avvecklas.

Stockholm den 3 oktober 2001

Barbro Feltzing (mp)