Motion till riksdagen
2001/02:MJ347
av Sonia Karlsson m.fl. (s)

Bildande av Ombergs nationalpark


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Omberg bör skyddas och förvaltas som nationalpark.

Motivering

Omberg utgör en av Sveriges yppersta nationalklenoder vad gäller naturvärden, men har också mycket höga kulturmiljövärden. Omberg är ett av landets mest besökta natur­objekt och har stor skönhet. Ombergs mäktiga silhuett från såväl land- som sjösidan påverkar hela bygden. Utsikten från berget är mångomtalad.

Omberg är en så kallad horst, en bergsrygg som skjuter upp mellan två förkastnings­branter. Berget bär också många spår av inlandsisen och dess avsmältning. På Ombergs sydsluttning har vattnets höga hastighet åstadkommit avlånga urgröpningar i marken, så kallade slukrännor. Inlandsisen lade också en kappa av kalkrik moränjord över berget. Tillsammans med det gynnsamma lokalklimatet ger detta förutsättningar för den yppersta växtlighet, med t.ex. rika lundmiljöer, orkidérika kalkkärr samt artrika stäppängar och klippängar. På berget finns en av Sveriges nordligaste naturliga bokskogar och en riklig förekomst av idegran.

Omberg ligger i en trakt med stor koncentration av natur- och kulturvärden där Vättern och Tåkern kan nämnas som exempel på naturområden av internationell betydelse.

Omberg uppfyller väl de kriterier som i nationella och internationella sammanhang ställs på en nationalpark vad gäller storlek, vetenskapliga värden, upplevelsevärden, kulturella värden, skönhet och storslagenhet. Berget rymmer även i huvudsak orörda naturtyper i sina brantområden.

Genom tiderna har Omberg otivelaktigt påverkats av människan alltifrån de första jägarfolken, som efter inlandsisens avsmältning bosatte sig vid bergets fot. Fornborgarna, t.ex. Hjässaborgen, under folkvandringstiden är ett annat exempel. Det finns också spår av medeltida bosättningar, och Alvastra kloster låg liksom kung Sverkers kungsgård nära berget. Den kungliga djurgården med sina hjortar och sina hägnader ingår också i bergets historia.

Att berget genom tiderna påverkats av människans boende och brukande är något som berget delar med nästan alla naturområden av någon storlek i södra Sverige, däribland många befintliga nationalparker, och bör inte vara något avgörande hinder för bildandet av en nationalpark. Detta i synnerhet som bergets framtida bevarande och skötsel ges en inriktning mot ökad orördhet, hög biologisk mångfald och stora upplevelsevärden.

Omberg är, med små undantag, oskyddat. Berget har sådana värden som national­klenod att det bör skyddas och förvaltas som nationalpark. Av detta skäl bör Omberg finnas med i nationalparksplanen.

Stockholm den 28 september 2001

Sonia Karlsson (s)

Berndt Sköldestig (s)

Viola Furubjelke (s)

Conny Öhman (s)

Anne Ludvigsson (s)