Motion till riksdagen
2001/02:MJ345
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Kommersiell valfångst


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om valjakt och svensk valpolitik.

  2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till en svensk tydlig politik mot valfångst i enlighet med vad som anförs i motionen.

Stora möjligheter att påverka internationellt

Från och med i år och tre år framåt är Sverige ordförandeland i Internationella valfångstkommissionen, IWC. Ordförandeskapet innebär inte bara att vi skall leda kommissionens arbete, utan också att vi har möjlighet att i mycket hög grad påverka utvecklingen inom kommissionen. Under denna ordförandeperiod behöver Sverige representeras på regeringsnivå. Sverige måste nu aktivt arbeta för att valar får ett långsiktigt skydd mot all form av kommersiell valfångst. Sveriges roll i den internationella valpolitiken bör därför vara att driva på och stödja förslag om valreservat.

Sverige spelade under 1970- och 1980-talen en viktig roll för att göra världens hav till en skyddszon mot kommersiell valfångst. Inte minst kom Sveriges pådrivande roll till uttryck vid FN:s miljökonferens 1972. När Internationella valfångstkommissionen (IWC) möttes i Malmö 1982 togs beslutet att införa ett internationellt tidsbegränsat förbud, moratorium, mot kommersiell valfångst från och med 1986. Så kallad vetenskaplig fångst skulle även fortsättningsvis vara tillåten. Sverige var ett av föregångsländerna för att få valfångstmoratoriet till stånd. Detta moratorium var en stor seger, eftersom vetenskapliga fakta visade att många valpopulationer akut hotades av utrotning.

Sverige börjar få dåligt rykte

Valfångstnationerna har under flera år envetet argumenterat för att moratoriet inte behövs eftersom valpopulationerna ökat och därmed skulle en återgång till kommersiell valfångst vara möjlig. På senare tid har valfångstnationerna fått delvis stöd i denna uppfattning av vissa mindre länder. Några av de länder som drev fram valfångstmoratoriet stödjer nu kommersiell valfångst i kustnära vatten. Beklagligt nog är Sverige ett av dessa länder. Sveriges inställning har allt mer präglats av en positiv attityd till att den kommersiella valfångsten åter skall tillåtas. Till exempel är Sverige ett av de länder inom IWC som öppet stödjer förslag om att tillåta kommersiell valfångst i så kallade kusthav.

Det finns dock fortfarande länder som står för en restriktiv valfångstpolitik och som anser att de diskutabla fakta om förstärkta valpopulationer som presenterats av valfångstnationerna inte tillnärmelsevis motiverar återupptagen kommersiell valfångst. Till dessa hör Australien, som länge argumenterat för ett långsiktigt förbud mot kommersiell valfångst. Australien har också under senare tid framfört ett informellt förslag om detta inom IWC:s ram. Förslaget går förenklat ut på att ett globalt valreservat inrättas samt att ett 50-årigt moratorium mot kommersiell valfångst införs. Den vetenskapliga valfångsten förbjuds genom att IWC:s grundtraktat ändras.

Hoten har inte minskat

Hoten mot valarna är inte mindre i dag än de var då valfångstmoratoriet infördes. Jakt av val går i dag inte att bedriva på ett djurskyddsmässigt acceptabelt sätt. Det finns i dag ingen jaktmetod som är ”human”. De jaktmetoder som används idag innebär samtliga att valarna blir utsatta för en utdragen och plågsam död. Valarna är dessutom redan av miljöskäl mycket utsatta djur i dagens världshav. De påverkas kraftigt av de miljöföroreningar som ägt rum och som fortsätter äga rum. Eftersom valarna ofta står högst upp i näringskedjan så är deras exponering för miljöförstörelsen extra stor.

Populationerna av många valarter är mycket små i förhållande till tidigare. Det är svårt att med säkerhet lägga fast valpopulationernas storlek och därmed ännu svårare att förutsäga hur många valar som kan fångas utan att hota valartens fortbestånd. Försiktighetsprincipen, fastlagd av merparten av världens länder i Riodeklarationen 1992, måste tillämpas i praktiken också i valfångstpolitiken. Om man tillåter kommersiell valfångst kan det leda till en allvarlig och oåterkallelig skada på den biologiska mångfalden i haven.

Dags för en ny och tydlig politik

Under och efter de senaste IWC-mötena har Sveriges agerande kritiserats hårt av intresseorganisationer. De har gjort gällande att regeringens representant i många frågor gör gemensam sak med valfångarnationerna och inte alls driver den tydliga valpolitik som borde föras ur djurskydds-, art- och miljöperspektiv. Enligt min mening är det mycket olyckligt att Sverige inte klart och tydligt kan föra en restriktiv och tydlig politik mot valfångst. Det finns därför behov av att de svenska ståndpunkterna i valjakt och den svenska valpolitiken fördjupas och tydliggöras. Det är angeläget att frågan av regeringen aktualiseras i riksdagen, förslagsvis i form av en skrivelse. Det är också viktigt att regeringen i sitt arbete på allvar tar in intresseorganisationerna. Inte minst med tanke på den stora kompetens de har i frågan.

Stockholm den 4 oktober 2001

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)