Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om export av hästar till slakt och till hästmarknader.
I flera nyhetsinslag i TV har vi kunnat ta del av upprörande bilder på hästar som skickats till slakt i andra EU-länder eller till hästmarknader. De bilder som jag har tagit del av har bland annat visat transporter som är totalt oacceptabla från djurskyddssynpunkt. De står dessutom, vad jag kan bedöma, i strid mot gällande EU-regler för djurtransporter. Jag har också tagit del av bilder som visar hästar som plågas vid slakterier och hästmarknader.
Det finns i dag mig veterligen ingen statistik över hur många hästar som exporteras från Sverige för slakt i annat EU-land eller till försäljning på hästmarknader. Orsaken till att hästar skickas till slakt i annat EU-land har sagts mig vara att slaktpriset där är drygt 1 000 kronor högre per häst.
Dagens situation där levande hästar transporteras till slakt likt varor till den del av EU-marknaden som betalar mest är inte acceptabel. I Romtraktaten slås det fast att djur skall betraktas som ”kännande varelser” och att hänsyn till det skall tas fullt ut. Av det borde följa att hästar, och för den delen även alla andra djur, som skall slaktas bör transporteras så kort tid som möjligt.
Det har förts fram flera förslag på hur man skulle kunna begränsa exporten av hästar till slakt i annat EU-land. Ett av förslagen är att staten skulle betala en slaktpremie. Ett annat är att näringen själv eller försäkringsbolagen inför en premie.
Enligt min mening är det viktigt att arbetet intensifieras med att hitta lösningar som gör att hästar inte längre exporteras till slakt i annat EU-land. Det är samtidigt viktigt att Sverige driver ett intensivt arbete med att förbättra hästarnas förhållanden inom ramen för EU-arbetet.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |