Motion till riksdagen
2001/02:MJ335
av Göte Jonsson och Leif Carlson (m)

Åtgärder mot översvämningen av Emån


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om slutförande och kostnadstäckning av projekt med anledning av Emån.

Motivering

1977 kom Emåutredningen med sitt betänkande Översvämningsskydd Emån. Denna ledde fram till regeringens proposition 1978/79:10 med åtföljande riksdagsbeslut som i sin tur utgör grunden för regleringsbrevet nr 19, 1978-12-28, 2273/78 om statligt stöd till åtgärder mot översvämningar i Emån. Åtgärderna fördelade sig på en sträcka av ca sex mil och en areal på ca 3.200 ha odlingsmark och dessutom infrastrukturpåverkan på vägar, järnvägar och kommunala va-anläggningar. Emåutredningen kom även fram till att ca 1.100 ha odlingsmark översvämmades vart tredje år.

1996 meddelade länsstyrelsen dispens från det generella markavvattningsförbudet, vilket sedan överklagades av Naturvårdsverket till regeringen.

1998 meddelade regeringen att man upphäver länsstyrelsens beslut avseende dispens från det generella markavvattningsförbudet avseende Fliserydsplatån samt återförvisade ärendet till länsstyrelsen. Samtidigt säger regeringen att det krävs en mer omfattande MKB-utredning samt att åtgärderna inom Fliserydsplatån bör bedömas ur ett helhetsperspektiv.

1999 meddelade länsstyrelsen sitt beslut avseende kompletterande MKB innehållande en mycket omfattande kravspecifikation.

Regeringens krav på en bedömning ur ett helhetsperspektiv innebar att man frångick den ursprungliga arbetsmodellen, att inom Fliserydsplatån arbeta fram en teknisk lösning som skulle prövas separat och sedan utgöra grund för hanteringen av andra vilande förrättningar (Mörlunda och Berga). I stället skulle nu det fortsatta MKB-arbetet beakta även de två vilande förrättningarna samt göra en helhetsbedömning för samtliga åtgärder.

Efter länsstyrelsens beslut upphandlades en konsult som i nära samarbete med Jordbruksverket skulle ha ett lednings- och samordningsansvar för det fortsatta MKB-arbetet. Dessutom upphandlades och genomfördes ett antal delutredningar av olika institutioner (högskolan i Kalmar, länsmuseet i Kalmar, lantbruksuniversitetet, SMHI).

I dag är upphandlat konsulttjänster i anslutning till pågående MKB-arbete som sträcker sig fram till utgången av 2002.

Cirka 500 ha av den areal som redovisades i den ursprungliga Emåutredningen har i dag fått ett fullgott översvämningsskydd. För återstående aktuella marker finns i dag utfört ett mycket omfattande MKB-arbete och därtill hörande tekniskt utredningsarbete som avses ligga till grund för återstående planerade åtgärder.

Syftet med de nu pågående förrättningsarbetena, som enbart syftar till att skydda i dag brukad odlingsmark, är att påtagligt minska översvämningsrisken för berörda marker under iakttagande av högt ställda natur- och miljövårdskrav.

Tidsutdräkten i det pågående förrättningsarbetet har sin huvudsakliga grund i de förändringar som under senare år skett avseende natur- och miljövårdslagstiftning, med de bedömningar och anpassningar som dessa lagar kräver.

I regeringens proposition 1978/79:10 anges bl.a. följande:

Det bör därför vara en utgångspunkt för såväl den fortsatta riksplaneringen som den regionala planeringen att jordbruket i Emådalen inte skall minska i omfattning.

Departementschefen anför bl.a.:

Anser jag det vara ett betydande allmänt intresse att skyddet av jordbruksmarkerna mot översvämningar i ifrågavarande delar av Emådalen förbättras i enlighet med vad utredningen föreslår.

Med hänsyn till omfattningen av åtgärderna torde kostnaderna inte till mer än viss del kunna bäras av de berörda jordbruksföretagen. Det allmänna intresset av att översvämningarna minskar föranleder därför enligt min mening att statligt ekonomiskt stöd bör lämnas till markavvattningsåtgärderna, d.v.s. till såväl årensningar som invallningar.

Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen att Emåprojektet inte skall erhålla ytterligare medel.

Eftersom riksdagen tidigare fattat beslut om stöd för åtgärder mot översvämningen av Emån och eftersom arbetet därefter pågått utifrån bl.a. statligt engagemang, anser vi att det är orimligt att staten nu undandrar sig ansvar för slutförandet av utredning och åtgärder. Vi föreslår därför att tidigare fattat beslut skall fullföljas och att regeringen återkommer till riksdagen med en slutredovisning och förslag till kostnadstäckning för projektet.

Stockholm den 3 oktober 2001

Göte Jonsson (m)

Leif Carlson (m)