Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vidta åtgärder för att underlätta för en marknadsexpansion av miljöbilar.
Trafiken är en av de huvudsakliga källorna till miljöproblemen i landets kommuner. Det är framförallt avgasernas negativa hälsoeffekter som är problemet i tätorterna. Dessutom bidrar avgaserna till flera miljöhot som klimatpåverkan, ozonuttunning, försurning, övergödning, påverkan på dagvattnet samt buller.
Enligt riksdagens beslutade miljökvalitetsmål är begränsningen av trafikens miljöpåverkan nyckeln till att uppnå målen frisk luft, giftfri miljö, grundvatten av god kvalitet samt begränsad klimatpåverkan. Om vi ska lyckas med ambitionen att till nästa generation kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta behöver omställningen ske nu.
I många av landets kommuner sker ett omfattande arbete med att ställa om trafiken i hållbar riktning. I Stockholm pågår exempelvis arbete med att öka andelen miljöbilar på stadens gator. Stockholms stad arbetar med att byta ut stadens egna fordon till miljöbilar, påverka stadens företagare att köpa miljöbilar, bygga upp en infrastruktur för förnyelsebara bränslen. Dessutom är ambitionen att öka kunskapen om dagens utbud av förnyelsebara bränslen hos beslutsfattare och allmänhet samt genomföra gemensamma upphandlingar av miljöfordon i syfte att pressa priserna med mera.
I Stockholm pågår också ett aktivt arbete med att undanröja hinder och skapa incitament för att öka andelen miljöbilar på stadens gator. Stockholms stad har avsatt 10 miljoner kronor i stadens budget för att betala förvaltningar och bolag den extrakostnad en miljöbil innebär vid inköp, Stockholm har infört gratis eller starkt subventionerad parkering för elbilar. Nästa steg är gratis parkering för övriga miljöfordon. Staden har en strategi för att bygga upp ny infrastruktur för förnyelsebara bränslen och har idag snabbladdningsstationer för elbilar, biogastankplatser och etanolpumpar på ett flertal bensinstationer i Stockholm.
Det finns dock åtgärder på nationell nivå som behöver vidtas för att arbetet med att stimulera miljöbilar ytterligare påskyndas. Ett positivt steg i rätt riktning är att regeringen sänkt förmånsbeskattningen för miljöbilar med 40 procent. Det kommer förhoppningsvis att innebära att flera företag väljer att införskaffa miljöbilar till sina anställda. Det finns dock ett antal åtgärder som regeringen kan vidta för att underlätta marknadsexpansionen av miljöbilar:
Det går idag inte att införa generellt undantag för fri parkering för miljöbilar. Idag finns det i trafikförordningen möjlighet att gynna de boende i ett område, näringsidkare och handikappade. Likställighetsprincipen hindrar därmed kommuner som vill göra ett särskilt undantag, dvs. gynna miljöbilar med fri parkering. Detta borde ändras. Idag har Göteborg ett generellt undantag men detta har inte prövats i domstol. Det vore rimligt att lagen ändras till den verklighet vi lever i idag.
Det finns idag flera förnyelsebara drivmedel som är bra alternativ till bensin/diesel. EU:s regler tillåter endast att lägre skatt tas ut på drivmedel som ingår i ett pilotprojekt. Det behövs långsiktighet för att marknaden ska våga satsa på produktionsanläggningar, distribution etc. Därför behöver EU:s regler ändras så att förnyelsebara drivmedel kan undantas från beskattning.
Det finns behov av definition av ”miljöbil”. En definition av begreppet skulle underlätta för myndigheter att utveckla incitament t.ex. vad gäller fri parkering.
Det behövs en helhetssyn på expansionen av miljöbilar i Sverige. Det behövs en strategi för drivmedelsförsörjningen av förnyelsebara bränslen samt en strategi för hur staten kan bidra till att stödja expansionen av miljöbilar bl.a. genom förändrade skatteregler m.m.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Caroline Hagström (kd) |
|
Ulf Björklund (kd) |
Ester Lindstedt-Staaf (kd) |