Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera ökning av användning av miljöanpassade bilar.
Tveklöst är bilen en av den moderna människans viktigaste hjälpmedel. Den ger rörlighet och frihet för enskilda människor som tidigare varit helt otänkbart och är av stor betydelse för vårt ekonomiska välstånd.
Det hindrar inte att biltrafik också har vissa nackdelar. Dit hör utsläppen av för miljön skadliga avgaser från förbränningsmotorer. I tätorter och framför allt i storstäder kan dessa utsläpp vid för stor koncentration bli till allvarliga hälsorisker.
I många kommuner i landet arbetas det intensivt på att reducera de negativa verkningarna av avgaserna. Exempelvis pågår i Stockholm arbete med att öka antalet miljöanpassasde bilar på stadens gator. Stockholm arbetar med att byta ut stadens egna fordon till miljöanpassade bilar, påverka stadens företagare att köpa miljöanpassade bilar, bygga upp infrastruktur för mer miljövänliga bränslen, öka kunskapen om miljöanpassning av bilismen o.s.v. Staden har snabbladdningsstationer för elbilar, biogastankplatser samt etanolpumpar på ett flertal platser i Stockholm.
Stockholm arbetar också aktivt med att undanröja hinder och skapa incitament för att öka antalet miljöanpassade bilar i staden och har avsatt tio miljoner kronor i årets budget för att ekonomiskt kompensera förvaltningar och kommunala bolag för den extrakostnad som miljöanpassade bilar ännu så länge innebär.
Stockholm har också beslutat att på vissa ställen införa gratis parkering för elbilar. Nästa steg förväntas bli utvidgad gratis parkering till även andra miljöanpassade bilar. Det finns dock hinder på nationell nivå som behöver undanröjas för att arbetet med att stimulera miljöanpassade bilar skall kunna förbättras. Det är positivt att förmånsbeskattningen av miljöanpassade bilar sänkts. Det finns emellertid fler åtgärder som kan vidtas.
Det går i dag inte att införa ett allmänt undantag som innebär fri parkering för miljöanpassade bilar. Trafikförordningen ger idag möjlighet till sådant undantag för handikappade, näringsidkare samt boende i ett visst område. Tillämpningen av likställighetsprincipen hindrar kommuner som vill göra undantag för att stimulera innehav av miljöanpassade bilar genom fri parkering. Dessa bestämmelser bör ändras.
Det finns i dag flera olika typer av alternativa drivmedel till petrokemiska produkter som bensin och dieselolja. EU:s regler tillåter endast att lägre skatt tas ut på drivmedel som i går i pilotprojekt. Det behövs dock långsiktighet för att med bestående verkan vända efterfrågan mot förbättrade drivmedel. EU:s regler borde därför ändras så att lägre beskattning kan tas ut på drivmedel med garanterat förbättrad miljöeffekt.
Miljöargumentet används i våra dagar i många olika sammanhang och står inte alltid för den miljöförbättring som gjort dessa argument så populära. Därför krävs att förändrade regler exempelvis för fordonsparkering på sätt som ovan föreslagits får stränga och relevanta definitioner på miljöanpassade fordon. I annat fall förvänds strävandena till bättre miljö till sin motsats. Dessa definitionsproblem torde det tillkomma staten att på ett eller annat sätt lösa.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Carl-Erik Skårman (m) |