Motion till riksdagen
2001/02:MJ301
av Jonas Ringqvist m.fl. (v)

Slakterier


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om djurskyddstillsynen av slakterier.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Livsmedelsverkets och besiktningsveterinärernas ansvar att följa upp och anmäla brott mot djurskyddslagen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall se över möjligheten att reglera öppenheten på slakterierna för att garantera möjligheten till insyn i slakteriernas verksamhet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att föreskrifterna för slakterier bör ses över för att garantera att de även tar hänsyn till djurens upplevelser och beteende.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall verka för goda förutsättningar för småskaliga slakterier och mobila slakterier.

2 Inledning

Vi har i Sverige höga ambitioner när det gället djurskyddet. Tyvärr är det inte alltid vi lever upp till dem. Svenska slakterier har visat sig inte alls hålla den standard som vi önskar att de skulle ha. Självklart måste vi då förbättra förhållandena och staten måste ta ett ansvar för att ställa krav och bedriva en tillsyn som garanterar god standard på slakteriernas djurhantering.

3 Tillsynen

Djurskyddstillsynen av slakterierna ligger idag på kommunerna. Denna ordning har uppenbarligen inte räckt till för att garantera att verksamheten följer djurskyddslagen. I stället borde staten ta över huvudansvaret för tillsynen på slakterierna och ansvaret skall då läggas på den djurskyddsmyndighet som riksdagen har anslagit pengar till och som kommer att inrättas nästa år. Samtidigt som staten tar över ansvaret för tillsynen bör det finnas möjlighet för myndigheten att delegera detta ansvar till kommuner där tillsynen fungerar väl. Detta bör ges regeringen till känna.

Besiktningsveterinärerna på slakterierna bör självklart också ha ett ansvar att anmäla missförhållanden och brott mot djurskyddslagen. Det är oroväckande att besiktningsveterinärerna uppenbarligen inte har tagit detta ansvar fullt ut utan alltför ofta accepterat den kultur som råder på slakterierna och som innebär att djurskyddslagen inte efterlevs. De är i dag anställda av Livsmedelsverket och Livsmedelsverket borde därför ta ett ansvar för att besiktningsveterinärerna följer upp och anmäler brott mot djurskyddslagen. Det får inte råda någon tvekan om besiktningsveterinärernas oberoende från de företag de granskar. Detta uppdrag skall regeringen ge Livsmedelsverket i deras regleringsbrev, vilket bör ges regeringen till känna.

4 Öppenhet på slakterierna

Öppenheten på slakterierna är ett problem. Det är tyvärr framför allt genom ”avhoppare” från branschen eller genom enskilda personer verksamma på slakterierna som informationen om missförhållandena kommer fram. Det är därför nödvändigt att en ökad öppenhet från slakteriernas sida kommer till stånd. Ett förslag som förekommit i debatten är att det borde finnas webb­kameror på slakterierna. För att garantera möjligheten till insyn i slakteriernas verksamhet bör regeringen se över möjligheten att reglera öppenheten på slakterierna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

5 Föreskrifter för slakterier

I våras beslutades om nya föreskrifter för slakterier. Det har redan framkommit kritik mot dessa föreskrifter även om de i flera delar är positiva. Det som har framförts som kritik är att föreskrifterna i första hand tar upp fysiologiska krav för att förhindra att djuren far illa. De tar däremot inte hänsyn till djurens beteende och upplevelser, såsom rädsla och stress. Detta är naturligtvis en brist, då ett slakteri är en miljö där stress och rädsla bland djuren är ett stort problem. Om vi skall slakta djur bör de självklart inte stressas in i döden, utan avlivningen bör ske under mer värdiga och lugna former. Föreskrifterna bör därför ses över för att garantera att de även tar hänsyn till djurens upplevelser och beteende. Detta bör ges regeringen till känna.

6 Småskalig slakt

Ett sätt att komma bort från dagens slakterihantering är att i stället skapa goda förutsättningar för småskaliga slakterier och mobila slakterier. Detta skulle kunna innebära en avsevärt bättre situation för djuren vid slakt, och dessutom kortare transporter, vilket också är positivt ur djurskyddssynpunkt. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2001

Jonas Ringqvist (v)

Lars Bäckström (v)

Marie Engström (v)

Owe Hellberg (v)

Siv Holma (v)

Kjell-Erik Karlsson (v)

Sten Lundström (v)

Johan Lönnroth (v)

Maggi Mikaelsson (v)