Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bevarandet av den biologiska mångfalden.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skyddet av våra våtmarker.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strandskyddet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om småskalig vattenkraft.
I skrivelsen ”En samlad naturvårdspolitik 2001/02:173” formulerar regeringen de viktigaste målen för sin syn på naturvårdspolitiken. Naturvårdspolitik berör nationell liksom internationell miljöpolitik. I denna motion lyfter vi fram ytterligare områden som vi funnit angelägna att särskilt belysa.
Att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden är en av de viktigaste åtgärderna på miljöområdet. I begreppet biologisk mångfald inbegrips flora, fauna och naturlandskap. Alltfler arter hotas idag av utrotning, och den svenska floran och faunan är i många avseenden utsatt. Hotade arter och djur skall skyddas genom fridlysning, ökad information till allmänheten samt genom att värdefulla biotoper skyddas. Detta kan ske genom avsättning i form av reservat och genom ett ökat samarbete med markägare om frivillig avsättning. Att bevara vår fauna och flora är mycket angeläget inte minst för kommande generationer.
Fler nationalparker samt natur- och kulturreservat behövs för att skydda exklusiva och unika naturlandskap. Länsstyrelsernas möjligheter att klara arbetet med att skydda områden måste av den anledningen förbättras. I detta sammanhang är Natura 2000 viktigt. Natura 2000 är EU:s nätverk av naturreservat, och vår ambition är att antalet Natura 2000-områden skall utökas. Även avsättning av områden i våra större tätorter i form av nationalstadsparker måste stimuleras.
Skyddet av våra våtmarker måste stärkas. Det gäller framför allt områden som skyddas enligt den internationella våtmarkskonventionen och enligt fågeldirektivet. För att skydda våtmarkerna är det viktigt att börja återskapa våtmarker för att på så sätt kunna utöka naturliga filter och öka de naturliga vattenreservoarerna.
Frågan om Sveriges nationella strandskydd är omtvistad och omdebatterad. Vi anser att reglerna kring strandskydd i större utsträckning än vad som sker idag måste kunna anpassas till de specifika omständigheter som råder i den aktuella kommunen eller inom det aktuella området. Det innebär t.ex. att reglerna kring strandskydd skall kunna tillämpas hårdare i de områden som har ett starkt exploateringstryck. Samtidigt anser vi att det skall kunna beviljas dispenser från strandskyddsbestämmelserna i kommuner med stora strandområden, förutsatt att det inte strider mot miljöhänsyn.
Att bevara den biologiska mångfalden innebär likaså att slå vakt om älvskyddet. Att bevara orörda älvar har länge stått högt upp på den liberala agendan. Det är för oss mycket viktigt att de orörda älvarna och andra känsliga vattendrag bevaras. Folkpartiet har i årtionden arbetat för att skydda de återstående oreglerade älvarna. Även miljöeffekterna av de flesta tänkbara småskaliga projekten är oacceptabla, men önskemål om sådana projekt måste naturligtvis kunna miljöprövas från fall till fall. Ett sätt att skydda vattenmiljöer är att inrätta kustreservat. Kusternas och skärgårdarnas många gånger unika miljöer måste skyddas och bevaras för såväl naturens som kulturens skull. Ett nationellt bevarandeprogram bör snarast upprättas medan det ännu finns oförstörda områden kvar.
Stockholm den 3 april 2002 |
|
Harald Nordlund (fp) |
Lennart Kollmats (fp) |