Riksdagen avslår regeringens förslag i den del som innebär att fordonstillverkarnas ansvar gentemot fordonsägare att åtgärda fel på tunga fordons avgasreningssystem tas bort.
Riksdagen bslutar om sådan ändring i förhållande till regeringens förslag till lag om motorfordons avgasrening och motorbränslen att 15 § erhåller följande lydelse: I fråga om fel på utsläppsbegränsande anordningar på fordon gäller vad som föreskrivits i 16–19 §§ för personbilar, lätta lastbilar samt bussar med en totalvikt av högst 3 500 kilogram, om fordonen inte är äldre än fem år eller har körts mer än 80 000 km, samt för tunga fordon om fordonen inte är äldre än fem år eller har körts mer än 160 000 km.
Regeringen föreslår i prop 2001/02:31 bl a att fordonstillverkarnas ansvar gentemot fordonsägaren att åtgärda fel på tunga fordons avgasrening tas bort. Detta är mycket olyckligt och skulle drabba såväl miljön som svensk åkerinäring negativt.
Vad som talar emot regeringens förslag är bl a att åkeriföretagens ställning mot lastbilsproducenterna är svag och att det finns en kraftig dominans av två lastbilsmärken på den svenska marknaden. Det är rimligt att bibehålla den nuvarande ordningen eftersom det är tillverkaren som har de fysiska möjligheterna att ta fram effektiva och hållbara reningssystem för fordonens avgaser. Svenska åkeriförbundet anser att tillverkaransvaret för tunga fordon bör ökas till 500 000 km. Av åkerierna i Sverige har 52 procent en lastbil och 36 procent två till fem bilar. Närmare 90 procent av åkeriföretagen är således små företag med få anställda. Många företag byter sin enda lastbil vart åttonde år och har då självfallet ingen stark förhandlingsposition mot leverantören. Serviceavtal mellan tillverkare och leverantör har så liten omfattning att de på inget sätt kan vara motiv för att ta bort tillverkaransvaret. Brister i avgasreningen kommer dessutom att ge dyrare serviceavtal om tillverkaransvaret tas bort. Samtidigt kan konstateras att Naturvårdsverket också har uppfattningen att tillverkaransvaret för tunga fordon ska bibehållas.
Det bör också framhållas att EU-direktiv från oktober 2005 kommer att kräva tillverkaransvar för tunga fordons och motorers funktionsduglighet för utsläppsbegränsande anordningar under fordonets eller motorns normala livslängd. Sammantaget innebär detta att tillverkaransvaret snarare borde förlängas till 500 000 km i stället för att tas bort.
Vid kontrollbesiktning av fordon år 2000 var den årliga medelkörsträckan 108 000 km för årsmodell 1999 av lastbilar över 16 ton. För fordon av 1996 års modell var körsträckan 111 000 km. Mer än var tionde lastbil hade kört över 200 000 km under ett år och körsträckor upp till 400 000 km förekom. Medelkörsträckan för ett år gamla dragbilar är 142 000 km. Detta visar att 160 000 km uppnås redan under första eller andra året.
Det finns anledning att avslå de delar av propositionen som i praktiken kommer att innebära sänkta miljökrav för tillverkare av tunga fordon och belasta den redan ansträngda åkerinäringen med ytterligare kostnader.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 26 oktober 2001 |
|
Harald Nordlund (fp) |