Motion till riksdagen
2001/02:MJ294
av Harald Nordlund (fp)

Tributyltenn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett totalförbud mot TBT och andra tennorganiska föreningar när det gäller användning på båtar, trävaror, textilier eller andra varor.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ett totalförbud mot TBT vad gäller såväl påmålning som krav på att samtliga skepp bör avlägsna redan påmålad TBT före år 2003.

Stoppa spridningen av TBT i EU

TBT, tributyltenn, tillhör den grupp av föreningar som har prioriterats för avveckling enligt tidigare regeringsuppdrag. Sverige har, genom Kemikalieinspektionens försorg, också lyckats reducera användningen kraftigt inom landet.

Problemet med TBT, liksom för de flesta långlivade miljögifter, är dessvärre inte över om vi inte lyckas stoppa spridningen internationellt. Att ämnet är långlivat och samtidigt slår mot immunsystemet och ger störningar i kroppens hormonsystem är skäl nog för ett kraftfullt agerande. Den huvudsakliga spridningen sker via den internationella sjöfarten där TBT har målats på båtarnas skrov för att förhindra påväxt. TBT används också som konserveringsmedel inom trä- och textilindustrin.

Den tyska regeringen föreslog i september år 2000 ett förbud mot TBT inom EU. Då ingen reaktion kom från kommissionens sida togs initiativ till ett nationellt tyskt förbud i februari i år. Kommissionen stoppade dock initiativet i juni med hänsyn till reglerna om varors fria rörlighet. Förra året stoppades också ett liknande belgiskt initiativ angående förbud mot TBT-användning på fartyg.

De nuvarande begränsningarna mot TBT är begränsade till fartyg under 25 meter. För större fartyg diskuteras nu regler från International Maritime Organisation, IMO. Ett förbud mot påmålning med TBT föreslås gälla från 2003 och fartyg målade med TBT ska inte tillåtas segla efter 2008.

Med tanke på de allvarliga effekter som redan nu kan konstateras och hur mycket TBT som kommer att tillföras naturen fram till 2008 är IMO:s förslag för tamt. I och med att många länder motsätter sig förslaget är det dessutom osäkert om det överhuvudtaget går igenom.

Den svenska regeringen bör därför öppet stödja de tyska och belgiska ini­tiativen om nationella förbud och föreslå ett förbud inom hela EU. Japan har redan ett nationellt förbud och verkningsfulla alternativ till TBT finns.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 2 oktober 2001

Harald Nordlund (fp)