Motion till riksdagen
2001/02:MJ287
av Kenneth Lantz (kd) och Gunnel Wallin (c)

Återvinning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om borttagande av onödiga byråkratiska regler.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över beskattningen av biogas.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning inom sophantering och avfallsdeponier.

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

Bakgrund

I takt med samhällsutvecklingen har våra sopor tenderat att öka i omfång. Vi konsumerar allt mer och ofta utan eftertanke vad beträffar förpackning och återbruk. Utvecklingen måste fortgå. Vi varken kan eller vill avbryta framsteg som gör att vi investerar i nya produkter.

All konsumtion har en baksida. Restprodukterna är omöjliga att få bort. Även om vi under de senaste åren tacksamt konstaterar att förpackningar, deponiavfall och restprodukter minskat i omfattning, så måste kampen fortsätta till förmån för en renare miljö. Jorden är vår gemensamma planet och den skall förvaltas, inte förbrukas.

För att fortsätta kampen mot miljöförstöring och onödigt resursuttag vill vi lyfta fram följande idéer som endast är en del i vårt gemensamma miljöåtagande.

Byråkratiska regler

Flera av återvinningsgårdarna möter regler som snarare är till skada än nytta. Krav om att placera återvinningsgårdar istället för att hämta vid grind blir mer till skada än nytta. Det är viktigast att verksamheten uppfattas som enkel och pedagogisk. Staten måste ansvara för att regelverket avseende återvinning är tillämpbart och inte som byråkratiskt hinder.

Biogasen en resurs

Biogas framställs av vårt avfall. Det finns idag många avfallsgårdar som på ett föredömligt sätt tillvaratar sopor från såväl privatpersoner som företag. Genom en rationell behandling och placering i avsedda deponigårdar framställs biogas. Denna gas är utmärkt till drivmedel för fordon. Men, för att det skall vara intressant för såväl privatpersoner som företagare krävs att både pris och pumpstationer är användarvänligt. Genom att hålla beskattning på låg nivå uppmuntras inköp av fordon avsedda för biogasdrift trots att inköpspriset ofta är upp emot 20.000 kr högre. Men miljömässigt tänkande måste vara av högsta prioritet för Sverige. Därför bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag på åtgärder för att göra biogasanvändandet mer tillgängligt.

Forskning inom sopor och avfall

Återvinningsanläggningen i Helsingborg har på flera sätt visat sig vara väl framme inom återvinningsområdet och deponerandet av restprodukter. Det är emellertid inte lämpligt att slå sig till ro även om anläggningar inom detta område tycks fungera väl idag. Med tanke på tillväxt och fortsatt utveckling, transporter och större konsumtion kommer behovet att öka inom forskningen för att sophantering skall fungera ännu bättre i framtiden. Det gäller inte endast transporter och förpackning, det är väl så viktigt att forska inom materialframställning och säkerhetsaspekterna inom kemiteknisk industri. Campus i Helsingborg har idag ett bra samarbete med Lunds tekniska högskola, och där borde finnas utvecklingsområden att i framtiden satsa på forskning inom sophantering, material- och transportkunskap.

Avslutning

Mänskligheten är på väg in i ett totalt kunskapssamhälle där allt blir mer och mer effektivt och sofistikerat. Slutmålet ser vi inte idag, men varje generation måste ha som mål att ta vara på sina egna sopor. Därtill har vår generation ett ansvar inför kommande släkten, nämligen att sopa och städa undan gamla försyndelser inom miljöområdet. Om inte vi tar vårt ansvar, vem tror vi då skall åta sig vårt avfall?

Stockholm den 27 september 2001

Kenneth Lantz (kd)

Gunnel Wallin (c)