Motion till riksdagen
2001/02:MJ261
av Mikael Oscarsson (kd)

Lagstiftning om kamphundar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om lagstiftning mot kamphundar.

Motivering

Många barn och vuxna har blivit allvarligt skadade av kamphundar i Sverige under de senaste åren. Trots detta finns det ingen lagstifting mot kamphundar. Låt mig få ta några exempel på hur man arbetar med frågan i några av Europas länder.

I Belgien och Spanien krävs licens för att inneha vissa hundraser. I Frankrike finns lagstiftning som kräver att alla pitbullhundar måste steriliseras och dessutom registreras av kommunen. Sedan år 1991 finns en lag i England mot farliga hundar, Dangerous Dogs Act, vars syfte är att snabbt få ett stopp på de händelser med svåra personskador som orsakats av s.k. kamphundar, främst pitbullterriern. Stränga och kategoriska straffbestämmelser infördes för brott mot lagen. Bl.a. fick domstol rätt att villkorslöst besluta om avlivande av hund.

I Holland förbereds ett förbud mot fem raser. Där aggressivitetstestas redan vissa raser, till exempel rottweiler. I Tyskland förbereds nu ett lagförslag som ska stoppa import av pitbullterrier, amerikansk staffordshireterrier och staffordshire bullterrier som är de raser som ofta fostras till kamphundar i Tyskland. Vissa delstater är dessutom på väg att införa förbud mot uppfödning av bull- och staffordshireterrier. Det finns även vissa tankar om att förbjuda vissa personer att inneha kamphundar.

Den som vill ha en kamphund i Tyskland måste ha ett ”hundkörkort”, har politikerna enats om. ”Körkortet” kan den få som klarar ett anlagstest. Den som utan test och intyg har kamphund och de som föder upp eller handlar med kamphundar riskerar fängelse på upp till två år. Det blev resultatet sedan förbundsdagen och delstaterna efter flera svåra olyckor enats om hur man ska stoppa kamphundarna. I Hamburg bets en sjuårig pojke ihjäl av två hundar i somras. Då infördes genast regeln att kamphundar måste ha koppel och munkorg.

I Sverige finns det uppskattningsvis mellan 2 000 och 3 000 kamphundar. Många av kamphundarna ägs av människor som är kriminellt belastade. Närmare 500 kriminella i Stockholm, Göteborg och Malmö har de senaste åren beväpnat sig med kamphundar. Sammanlagt misstänks de för eller är dömda för över ett antal hundra brott med hund inblandad.

Stockholm den 2 oktober 2001

Mikael Oscarsson (kd)