Motion till riksdagen
2001/02:MJ26
av Maria Wetterstrand (mp)

med anledning av prop. 2001/02:79 Sveriges tillträde till Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utfasning av PVC.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om avfallsförbränning.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om mätning och kontroll.

Inledning

Produktion och oavsiktlig bildning av giftiga långlivade organiska föroreningar skapar på ett oansvarigt och osolidariskt sätt hot mot djur, natur och det ekologiska systemet samt människors hälsa och välstånd långt in i framtiden. Det undantag som den svenska regeringen nyligen erhållit för fortsatt konsumtion av dioxinförgiftad fisk är ett färskt exempel på hur illa det kan gå. Därför tillstyrker Miljöpartiet regeringens förslag att riksdagen godkänner att Sverige tillträder Stockholmskonventionen om långlivade organiska föroreningar. Vi har dock ett antal synpunkter rörande åtgärder som bör vidtas utöver och i avvaktan på riksdagsbehandling av regeringens aviserade avfallsproposition.

Nödvändiga åtgärder för att uppfylla Stockholmskonventionen

För att kunna uppfylla Stockholmskonventionens krav måste Sverige vidta åtgärder eller ändra inriktning på flera områden. Generellt handlar det om att minska oavsiktlig produktion av POP-ämnen.

Utfasning av PVC

I enlighet med artikel 5 punkt C är det för att förebygga oavsiktlig nybildning av POP-ämnen viktigt att undvika att PVC-haltigt avfall hamnar i produkt- och avfallsströmmar som i sin tur utsätts för termiska processer. Konsekvensen är att användningen av PCV överlag bör minimeras. Miljöpartiet anslutar sig till Naturskyddsföreningens förslag att all storskalig och relativt lätt ersättningsbar PVC snabbt ska fasas ut. Ett exempel är PVC-golv till torra utrymmen. Ett annat exempel är PVC-haltig målarfärg. Det kan förorena metaller vars nedsmältning för återvinning kan resultera i dioxinutsläpp.

Avfallsförbränning

Förbränning av avfall kan bilda POP-ämnen som dioxiner. Vi förutsätter att regeringens aviserade avfallsproposition uppfyller konventionens krav. I till exempel bilaga C står bland annat att ”vid bedömning av förslag att uppföra nya avfallshanteringsanläggningar bör beaktas alternativ såsom åtgärder för att minimera produktion av kommunalt och medicinskt avfall innefattande återvinning av resurser, återanvändning, materialåtervinning, avfallssortering och främjande av produkter som ger upphov till mindre avfall” (del V punkt A f). Vi anser att den nu planerade utbyggnaden av sopförbränningskapaciteten i Sverige kan vara oförenlig med detta. Inga nya avfallsförbränningsanläggningar bör byggas förrän en utredning har gjorts av dels miljökonsekvenserna av den samlade utbyggnaden, dels huruvida utbyggnaden och därmed vidhängande åtgärder är förenliga med Stockholmskonventionen.

Mätning och kontroll

Det svenska systemet för mätning och kontroll av bildning och utsläpp av POP-ämnen från storskaliga termiska processer som avfallsförbränning och metallåtervinning är undermåligt. Det nya belgiska systemet för mätning och kontroll har gett lovande resultat. Ett bättre svenskt system, möjligen baserat på det belgiska systemet, bör införas.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 7 februari 2002

Maria Wetterstrand (mp)