Motion till riksdagen
2001/02:MJ231
av Gudrun Lindvall m.fl. (mp)

Eldressyr på hund


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om eldressyr av hund.

Bakgrund

Redan 1995 kom utredningen Elhund (Ds 1995:63). Den föranleddes av att eldressyr av hund börjat förekomma i landet. I utredningen sägs att den då funnits i drygt två år. Eftersom inget skett har denna mycket kontroversiella metod funnits i landet i drygt 8 år nu.

Europeisk konvention om skydd av sällskapsdjur

Ovanstående konvention har Sverige undertecknat och ratificerat redan den 15 december 1988. Den gäller från den 1 maj 1992. Konventionens andra kapitel, tredje artikels första punkt lyder: ”Ingen får orsaka ett sällskapsdjur onödig smärta, lidande eller ångest.” Den sjunde artikeln säger:

Inget sällskapsdjur får tränas på ett sätt som är skadligt för dess hälsa och välbefinnande, särskilt genom att tvinga det att överskrida sin naturliga förmåga eller styrka eller genom att använda artificiella hjälpmedel som förorsakar skada eller onödig smärta, lidande eller ångest.

Eldressyr orsakar ångest och lidande

I utredningen visas på ett otäckt tydligt sätt att denna dressyrmetod orsakar såväl smärta och lidande som ångest. Elstötarna, som ges radiostyrt genom halsbandet, är kraftiga och orsakar stor smärta.

Följande är hämtat ur utredningen och är en beskrivning av händelser i Norge, beskrivna av Anders Hallgren, erfaren hundetolog.

Flera hundar skrek av skräck av elstötarna. En Berner sennentik på ca ett år som inte jagade får, utan ville hälsa på dem, fick en sådan chock att jag trodde att hon skulle svimma. Hon blev kritvit i munslemhinnorna och jag försökte få arrangörerna att åtminstone ha en veterinär på plats då de använde elhalsbandet.

... En setterhane kom på repetitionsträning. Ett år tidigare hade han fått elstötar i samband med får, men det hade inte hjälpt. Nu satt han inne i bilen och kände tydligen igen situationen med folk, får och antennerna på fjärrstyrningsrapparten för halsbandet. Saliven forsade ur hans mun. Ögonen var vitt uppspärrade och ångesten lyste ur hans ögon. Han skakade så att bilen vibrerade.

I utredningen finns också forskning redovisad som på ett påtagligt och mycket obehagligt sätt visar vilka effekter av eldressyr man kan få.

Varför händer inget?

Metoden med eldressyr har kommit från USA. Den används främst av jägare, bl.a. för att få jakthundar rumsrena. Under samma tid som denna dressyrmetod för hund har gjort sitt intrång har elektriska kodressörer i ladugårdarna förbjudits. Det borde vara logiskt att all eldressyr hanteras lika och förbjuds.

Det är tydligen lockande för en del i vår stressade tid att försöka förkorta tiden för att lära hunden vad man vill att den ska kunna, även om det innebär lidande och ångest för hunden. Undersökningar visar att man i vissa fall får det efterfrågade resultatet, men eldressyren skapar också mer vaksamhet, rädsla och oberäknelighet hos hundarna. Det förtroende som all dressyr och samvaro med djur måste bygga på rycks undan. Risken är uppenbar att detta obehagliga redskap missbrukas och används på ett förödande sätt av människor som saknar empati och kunnande. En god hunddressör behöver inte metoden.

Frågan om eldressyren av hund har debatterats flera gånger under åren i riksdagens kammare. Vi som engagerat oss fick höra av förra jordbruksministern Annika Åhnberg att vi som väntade på något gott inte kunde vänta för länge. Men det anser vi alldeles klart att vi har fått göra. Eldressyr av hund är inte en acceptabel dressyrmetod i ett land som Sverige. Det strider också mot portalparagrafen i djurskyddslagen, 2 §, som lyder: ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.”

Förbjud eldressyr av hund

Miljöpartiets uppfattning är att eldressyr är en barbarisk form av dressyr som inte hör hemma i ett land som säger sig värna gott djurskydd. Den representerar ett oacceptabelt synsätt där hårdhet och brutalitet ersatt empati, kunnande och förmåga. Helst ser vi att metoden förbjuds i landet.

Det minsta man kan begära är att regeringen agerar i frågan. Det är obegripligt och skandalöst att inget händer. I utredningen finns förslag på förändringar i djurskyddslagen och djurskyddsförordningen som skulle reglera användningen av elhalsband vid hunddressyr. I förslaget till förändring i förordningen föreslås att eldressyren generellt skall förbjudas, men att det ska finnas ett dispensförfarande. Det är hög tid att regeringen agerar i frågan utifrån utredningens förslag.

Stockholm den 28 september 2001

Gudrun Lindvall (mp)

Birger Schlaug (mp)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Gunnar Goude (mp)

Kia Andreasson (mp)