Motion till riksdagen
2001/02:MJ210
av Ulla-Britt Hagström (kd)

Farliga ämnen i kläder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skynda på arbetet inom EU med förbud mot farliga ämnen i kläder.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att krav på innehållsdeklaration för kläder skall införas.

Farliga ämnen i kläder

Ämnen som hittats i textilier är bl a arylaminer som är nedbrytningsprodukter från textilfärgämnen med s k azostruktur. En del arylaminer har bedömts vara cancerframkallande, bland dem är benzidin. Bland tungmetallerna är koppar, krom, kobolt och nickel vanligast och förekommer i färgämnen. Flyktiga organiska lösningsmedel, som t ex toluen och xylen, används för att lösa vattenlösliga färgämnen vid pigmenttryckning av bomull. Bekämpningsmedel påträffas inte särskilt ofta, men förekommer.

Enligt Kemikalieinspektionen skall kläderna inte innehålla alkylfenol­etoxy­later (AFE), allergiframkallande dispersionsfärger och di(2-etyl­hexyl)ftalat (DEHP). Den 25 januari 2001 beslöt EU att klassificera DEPH som reproduktionsstörande, t ex ammoniumklorid, flamskyddsmedel och en hel rad andra. Inom EU diskuteras nu förbud mot användning av azofärgämnen som kan bilda cancerframkallande arylaminer. Kemikalieinspektionen vill också utreda förbud mot användning av pentaklorfenol i importerade textilier och att utreda möjligheten av att begränsa halten av fri formaldehyd i textilier.

Vanligen kommer kläderna med farliga ämnen från Pakistan, Kina, Hongkong, Indien, Taiwan, Korea och Turkiet. I Sverige kan det förekomma arylaminer från pigment eller flyktiga organiska lösningsmedel. Tyskland har länge haft ett förbud mot arylaminer och azofärger i textilier. Holland har lagstiftning mot användning av kadmium i textilier, Finland mot formaldehyd och Danmark mot nickel.

Kemikalier används för att göra textilierna skrynkelfria, stöta bort väta, vara flamskyddssäkra eller få vackra färger. Symptomen hos klädkonsumenterna är eksem, utslag eller andra hudreaktioner. Efter inträdet i EU har Sverige valt att gå mjukt fram mot importörer i avvaktan på en gemensam lagstiftning. Beslut som bara gäller Sverige uppfattas som handelshinder.

I dag finns ingen innehållsdeklaration vad gäller kläder. Det är viktigt att en sådan skapas, så att kunden själv har möjlighet att bedöma vilka kläder som kan ge utslag eller andra hudproblem.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 24 september 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)