Motion till riksdagen
2001/02:MJ2
av Lars Gustafsson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2001/02:31 Avgasrening, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dispenser för trimning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dispenser för s.k. entusiastfordon.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om amatörbyggen och modifieringar av motorcyklar.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljöklassystemet.

  5. Riksdagen avslår regeringens förslag om att avskaffa det civilrättsliga tillverkaransvaret för tunga bilars avgasreningssystem.

Inledning

Antalet transporter ökar ständigt och någon avmattning väntas inte inom överskådlig tid. Transporterna står för cirka 30 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Koldioxid är den mest dominerande växthusgasen och uppstår framför allt vid förbränning av fossila bränslen. För att minska utsläppen av växthusgaser krävs omgående kraftfulla åtgärder. Fordon, bränslen och kommunikationssystem måste därför miljöanpassas.

Regeringen föreslår i proposition 2001/02:31 Avgasrening, m.m. en ny lag om motorfordons avgasrening och motorbränslen. De nuvarande reglerna i miljöbalken om motorbränslens indelning i miljöklasser och förbud mot saluförande av sådana bränslen som inte uppfyller baskraven inom EU skall överföras till den nya lagen.

Propositionen innehåller också förslag om utrustning för avgasrening, reservdelar, tilläggsutrustning och trimning. Kristdemokraterna anser det positivt att bestämmelser på olika områden harmoniseras med EU så att flera av nuvarande gränsdragningsproblem kan elimineras. Detta förhindrar inte Sverige att vara pådrivande i miljöfrågor, snarare tvärtom.

Vi vill i sammanhanget påtala att flera tillbehör, vilka inte ingår i bilars standardutrustning, kan ha en dokumenterat positiv inverkan på bilars avgas­emissioner. Ett sådant exempel är motorvärmare, som enligt trafikforskare är en effektiv åtgärd för att förbättra avgasutsläppen samt minska bränsleförbrukningen på bilar. Det torde dock inte vara rimligt att införa detta i lagstiftningen, men däremot borde någon form av stimulans införas. En sådan åtgärd kan vara en skatterabatt.

Kristdemokraterna menar att det är viktigt att se positivt på en mångfald av aktörer, även på miljöområdet. Detta skapar konkurrens och därmed snabbare utveckling för minskade utsläpp.

Syftet med propositionen är bra, men vissa förslag bör förbättras och utvecklas enligt de förslag Kristdemokraterna presenterar i denna motion.

Miljöklassystemet

På flera ställen i propositionen anges att regeringen kommer att lämna ett uppdrag till Naturvårdsverket att se över miljöklassystemet för fordonsbränslen i syfte att eliminera tekniska hinder för alternativa bränslen med positiv miljöeffekt. Det förvånande är att detta uppdrag inte redan har getts.

I höstens budgetproposition uppger regeringen att en strategi för skattenedsättning av alternativa fordonsbränslen ska tas fram att gälla fr.o.m. år 2003. För detta är det nu ont om tid. Dessutom går dispensen ut den 1 januari 2002 för pilotprojektet för framställning av drivmedelsetanol i Örnsköldsvik.

På sid. 72 i propositionen om avgasrening anges att inga problem tycks finnas beträffande beteckningssystemet för miljöklasserna för bränslen. Riksdagens beslut den 13 juni 2001 gällde just sådana problem. Riksdagen beslöt om ett tillkännagivande till regeringen i enlighet med miljö- och jordbruksutskottets förslag. Regeringen skulle utan dröjsmål genomföra en översyn av miljöklassningen av bensin och dieselolja och kriterierna för de olika miljö­klasserna. Översynen skulle inriktas på ett system som inte missgynnar utvecklingen av alternativa eller mer miljövänliga drivmedel. I den mån gällande bestämmelser inom EU motverkade en sådan utveckling förutsatte utskottet att regeringen skulle verka för en förändring av detta regelverk.

Kristdemokraterna godtar inte det dröjsmål som uppstått och förutsätter att regeringen snarast återkommer i frågan.

Dispenser

Enligt 21 § i den föreslagna lagen om motorfordons avgasrening ska regeringen få meddela föreskrifter om undantag från kraven i lagen.

I avsnittet 5.11 om reservdelar och tilläggsutrustning anser regeringen att dispensmöjligheter för registreringsbesiktning bör begränsas till situationer då ny teknik utvärderas eller då man på väl dokumenterade grunder kan visa att utrustningen bidrar till mindre miljöpåverkan.

Kristdemokraterna anser att dispenser för trimning bör kunna ges både för större projekt och för en särskild bilmodell i väntan på att möjligheterna till certifiering av reservdelar och tillbehör utökas. Ett tänkbart exempel kan vara att ett företag vill konvertera sin befintliga fordonsflotta av personbilar till etanoldrift med s.k. E85-bränsle. Företaget anlitar en chipstrimningsfirma som redan dokumenterat avgastester för berörda bilmodeller hos MTC, Svensk Bilprovnings motortestcenter. Bilarna chipstrimmas och därmed ändras avgasreningssystemet och typintyget gäller således inte längre. Om testdokument kan visas som intygar att avgasreningen inte försämrats bör dispens utan vidare ges för hela den berörda fordonsflottan. Detta förfarande bör regeringen meddela i de föreskrifter som behandlar undantagen som nämns i 21§.

Vidare bör avgasdispenser för s.k. entusiastfordon utan vidare medges.

Sverige har infört krav på katalytisk avgasrening på alla bilar fr.o.m 1989 års modell, övriga EU fr.o.m. 1993 års modell. I Sverige gäller detta också begagnade bilar som importerats i efterhand. Detta är en särregel från övriga EU-länder. Ibland kan detta leda till absurd rigiditet vad gäller entusiastfordon som enbart körs några hundra mil om året och som inte utrustats med katalysatorer. Naturvårdsverket som hanterar tillståndsfrågorna har möjlighet till dispensgivning vid liten miljöpåverkan men applicerar inte detta på dessa fordon. Det finns exempel på fall som Naturvårdsverket drivit till domstol för att hindra en bilägare att få en bil av årsmodell 1988 godkänd utan katalysator. Bilen ifråga är en exklusiv bil som enbart körs till och från utställningar, en s.k. entusiastbil. Bilägaren har nu efter över tre års kamp vunnit i kammarrätten och fått registrera sin bil.

För att underlätta för entusiastbilägare bör regeringen meddela generella undantag för fordon med s.k. entusiastförsäkringar. Dessa fordon får endast köras begränsade sträckor och kan knappast utgöra någon miljöfara.

Civilrättsliga tillverkaransvaret för avgasutrustning

Regeringen föreslår att det civilrättsliga ansvaret gällande avgasreningssy­stemet endast skall omfatta lätta bilar. Att ansvaret ska tas bort för tunga fordon motiveras med att det nästan enbart är näringsidkare med stark ställning på marknaden som köper dessa bilar. Detta trots att närmare 90 procent av åkeriföretagen är små företag med få anställda och få fordon, som inte per automatik har den goda förhandlingsposition gentemot tillverkaren som rege­ringen anför.

Kristdemokraterna menar i övrigt att ett tillverkaransvar inte kan baseras på köparens förhandlingsposition och avstyrker därför regeringens förslag om att avskaffa det civilrättsliga tillverkaransvaret för tunga bilar. Vi anser att tillverkaransvaret skall finnas kvar till dess bilen är fem år gammal eller har körts 16 000 mil.

Motorcyklar

Kristdemokraterna konstaterar med beklagande att SMC (Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation) inte utsetts till remissinstans av regeringen. Avgaslagen är otydlig i vilka avseenden den gäller även motorcyklar. I 6 § omfattas bilägare och ägare av andra motorfordon, det vill säga även motorcykelägare, av skyldigheten att sköta avgasreningen på rätt sätt. Tillverkarens ansvar för avgasreningen omfattar däremot inte motorcyklar. Inom EU förbereds nu skärpta krav för avgasrening på nya motorcyklar från 2004 (nya modeller redan från 2003). Kristdemokraterna välkomnar naturligtvis dessa regler av miljöhänsyn. Vi är därför tveksamma till att blanda bilar och motorcyklar i den nya avgaslagen.

Kristdemokraterna anser också att det är väsentligt att slå vakt om rätten att kunna modifiera sin motorcykel samt att kunna fortsätta den tradition av amatörbygge som finns i Sverige. Regeringen bör slå vakt om dessa möjligheter i arbetet med att implementera nya avgaskrav samt EG-direktivet 97/24.

Stockholm den 25 oktober 2001

Lars Gustafsson (kd)

Ulf Björklund (kd)

Caroline Hagström (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Johnny Gylling (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Harald Bergström (kd)