Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa begreppen uppsåt och oaktsamhet för att besluta om miljösanktionsavgifter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheter att efterge miljösanktionsavgifter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte skall kunna gå att besluta om både miljösanktionsavgift och böter för samma förseelse.
Regeringen föreslår i propositionen vissa ändringar i miljöbalken. Men dessa räcker inte. Miljöbalken har sedan den infördes kommit att fungera som ett hindrande eller störande inslag för företagandet i Sverige i vissa avseenden, utan att det blivit miljömässigt positiva effekter. När det gäller att skapa ett bra företagsklimat i landet, så handlar det om att genomföra flera olika typer av förändringar av lagstiftningen på olika områden. Det gäller till exempel på skatteområdet, arbetsmarknadens lagar, konkurrensfrågor m.m.
Tyvärr visar det sig att miljöbalken leder till en ökad rättsosäkerhet för många. Det är närmast miljösanktionsavgifterna jag tänker på. Miljösanktionsavgifterna har till sin utformning stora likheter med skattetillägget. Avgiften är administrativ och beslutas av en myndighet utan hänsyn till om det funnits något uppsåt. Vidare kan avgiften kombineras med böter. En medborgare kan således i praktiken komma att behöva betala avgifter/böter två gånger för samma sak. En sådan ordning bidrar till ett försämrat företagsklimat, förutom att det är principiellt helt fel.
Det finns otaliga exempel på företagare som drabbats helt orimligt av dagens regler. En för sent inlämnad blankett kan till exempel leda både till avgifter och böter, trots att det inte inträffat någon reell skada på miljön. För mindre företag, som inte har särskild personal avsatt för administration, kan dessa regler bli mycket kännbara.
Regeringen måste därför snarast återkomma till riksdagen med förslag som innebär att miljösanktionsavgifter skall beslutas med beaktande av om den som agerat har gjort det med uppsåt eller oaktsamhet.
Reglerna skall utformas så att det är möjligt för beslutande myndighet att helt eller delvis efterge miljösanktionsavgiften. Dagens eftergiftsmöjligheter är helt otillräckliga.
Regeringen bör, likaså snarast, återkomma med förslag som innebär att dubbla sanktionsavgifter ej skall kunna beslutas. Om en domstol beslutar om böter av något slag, så bör en eventuellt tidigare beslutad miljösanktionsavgift för samma förseelse avräknas från boten.
Stockholm den 18 januari 2002 |
|
Carl Fredrik Graf (m) |