Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den bristfälliga jämställdheten i vårdbolags styrelser.
Ett av regeringens delmål i jämställdhetspolitiken är att det skall vara en jämn fördelning av makt och inflytande mellan män och kvinnor i alla sammanhang. Självklart måste stat, kommuner och landsting föregå med gott exempel. Men hur blir det när offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad inom t.ex. vården? Hur är det med jämställdheten i vårdbolags styrelser? Den bild man får vid en genomgång är att kvinnorna är kraftigt underrepresenterade.
När stat, kommuner och landsting överväger att privatisera verksamhet eller att lägga ut den på entreprenad måste också jämställdhetsaspekten beaktas. Det är inte acceptabelt att den aspekten glöms bort när driftsformerna diskuteras.
Om kvinnor är dåligt representerade i vårdbolags styrelser kan detta inte bara reduceras till en styrelsefråga. Det säger mycket om hur företaget ser på jämställdheten över huvud taget i den verksamhet man bedriver. Vid överväganden om driftsformer inom framför allt vården bör därför jämställdhetsaspekten markeras på ett tydligare sätt.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Carina Hägg (s) |