Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vardagsmakt.
Alltfler känner att familjen och arbetet blir allt svårare att pussla ihop. I dag lever vi en tid där förnyelse och omvandling av arbetslivet går allt fortare. Personalminskningar och rationaliseringar är för många naturligt på arbetsplatserna. Kraven på att lära nytt, åstadkomma resultat och ständigt vara tillgänglig ökar. Samtidigt skall familjelivet fungera och barnens välbefinnande tillgodoses. Stressen och tidspressen på jobbet och fritiden leder till att många mår dåligt.
Undersökningar visar att många i dag känner utanförskap. De upplever att de inte kan påverka sin egen situation på jobbet, i barnens skola eller påverka samhällsutvecklingen. Att uppleva att det inte går att påverka i sin närmiljö är allvarligt. Människor måste få större makt och inflytande över sin egen vardag. Det är en demokratifråga, dvs. makt över arbetet och arbetstiderna, över förskolan, skolan och vården.
Människor har olika behov och behoven varierar i livet. En familj med två barn har kanske inte samma behov som en ung människa som precis har flyttat hemifrån och tvärtom. Vi är olika, men oftast utgår systemet från att alla behöver samma sak på samma tid.
Vi utgår från att regeringen kontinuerligt följer frågan om vardagsmakt och vidtar de åtgärder som visar sig behövas.
Stockholm den 26 september 2001 |
|
Ann-Kristine Johansson (s) |
Helena Zakariasén (s) |