Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av upphovsrättslagen om att undantag kan medges för ideella organisationer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om representanter i STIM:s styrelse.
Enligt upphovsrättslagens 21 § sägs ”att utgivna verk får framföras fritt om framförandet inte är det huvudsakliga, om tillträdet är avgiftsfritt och om anordnandet sker utan förvärvssyfte”.
Detta kan tyckas bra, men i praktiken är det annorlunda. Ett exempel: en liten förening vill anordna en offentlig föreläsning, vill ha en social samvaro därtill med kaffesamkväm och lite musikunderhållning. För att finansiera lokal, medverkande och kaffe tar föreningen upp ett inträde. Arrangemanget sker utan förvärvssyfte och musiken är inte det huvudsakliga. Men arrangemanget är offentligt och föreningen tar upp ett inträde.
Nu sätts byråkratin igång. Redovisning på särskilda blanketter, och inbetalning av viss del av inträdet till STIM (ibland direkt eller via sitt distrikt eller förbund). STIM har då att kontrollera att allt gått rätt till. Den summa pengar som kommer in kan inte stå i proportion till det arbete som byråkratin utgör.
Enligt vårt förmenande bör lagens paragraf formas utifrån verkligheten. Ideella föreningar arbetar utan förvärvssyfte. Föreningarna måste få uppleva att de gör något positivt för sin omgivning utan att omfattas av lagar som försvårar. Upphovsrättslagen bromsar också studieförbundens medverkan vid arrangemang av ovannämnt slag. Studieförbunden arbetar utifrån de kulturpolitiska mål som riksdagen fastställt och erbjuder verksamhet för grupper i samhället och på orter i Sverige som annars skulle ställas utanför kulturutbudet. Bidragen till studieförbund har under senare år minskat rejält för såväl stat som kommun.
Det måste gå att i upphovsrättslagen göra undantag för den ideella verksamhet som bedrivs på kulturområdet. Regering och riksdag bör istället inrikta sig på att ta tillvara de många initiativ som finns och inte försvåra för utövarna av kultur. Upphovsrättsorganisationerna är idag både välorganiserade, finansiellt starka och kunniga i att hantera rättigheter. Det finns därför inte längre någon anledning att regeringen i fortsättningen engagerar sig i STIM:s verksamhet. Regeringens uppdrag att utse ordförande och ledamöter i STIM bör därför slopas.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Eskil Erlandsson (c) |
|
Sofia Jonsson (c) |
Kenth Skårvik (fp) |