Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en uppföljning av ensamstående föräldrars villkor vid ärenden hos kronofogden.
Möjligheten till uppskov hos kronofogdemyndighetens handläggning av mål är beroende av vem som är borgenär (dvs fordringsägare). Om borgenären är en enskild person eller ett företag, kan kronofogdemyndigheten inte meddela uppskov. Endast borgenären själv har denna möjlighet. Om det däremot gäller en fordran på skatter och avgifter etc till stat eller kommun, är uppskov möjligt enligt 7 § lagen (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m. (indrivningslagen). Enligt denna bestämmelse kan uppskov beviljas bl a om ett sådant kan antas vara till fördel för det allmänna, eller om uppskov är påkallat med hänsyn till gäldenärens (dvs den skuldsattes) personliga förhållanden.
Några närmare uppgifter om hur ofta kronofogdemyndigheten meddelar uppskov för gäldenärer som är ensamstående föräldrar är svåra att få tag i. Omständigheter av personlig art förekommer för ensamstående lika väl som för andra.
Uppskov på sex månader kan förekomma. Enligt 8 § indrivningslagen får uppskov inte beviljas för längre tid än vad som behövs för att gäldenären ska kunna betala sin skuld. Endast om det finns synnerliga skäl får uppskov som inte förenas med villkor om avbetalning beviljas för längre tid än ett år.
Det är kreditgivaren som avgör vilka personer som beviljas lån. Genom kreditupplysning kan exempelvis en bank på uppgifter om betalningsanmärkningar samt om pågående mål hos kronofogdemyndigheten. Enligt uppgift från en kredithandläggare vid SEB Finans avslår SEB alltid låneansökningar från en person som har obetalda skulder hos kronofogdemyndigheten.
Ensamstående föräldrar har en mera utsatt ekonomisk situation än andra. Det är viktigt att på alla fronter finna möjligheter till skydd för ensamstående föräldrar. Kronofogdemyndigheten är en av de instanser som bör uppmärksammas på denna problematik.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |