Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av tillsynsgränserna för mindre stiftelser.
I Sverige har vi många gamla stiftelser och fonder som har sin grund i att hjälpa och förbättra förhållandena för människor. Dessa har en stor uppgift att fylla för att bistå ordinarie nätverk som inte fungerar eller passar. Dessa stiftelser sköts i många fall på ideell basis och ger därför en effektiv utdelning.
På senare år har det dock skett en del förändringar i stiftelselagen och stiftelseförordningen som fått till följd att det försvårat organisationen för stiftelserna och gjort att mindre bidrag kunnat delas ut. Till exempel har stiftelselagen (1994:1220) och stiftelseförordningen (1995:1280) inneburit en skärpning av tillsynen av stiftelser. Krav på godkänd eller auktoriserad revisor samt årlig tillsyns- och registerhållningsavgift har påverkat de mindre stiftelsernas ekonomi hårt.
Enligt 20§ stiftelseförordningen (1995:1280) skall näringsdrivande stiftelser samt personal och pensionsstiftelser erlägga en årlig tillsynsavgift på 600 kronor. Andra typer av stiftelser skall erlägga en årlig tillsynsavgift på 400 kronor. Enligt 21§ stiftelseförordningen (1995:1280) skall en stiftelse som är registrerad i stiftelseregistret betala en årlig registerhållningsavgift. För stiftelser som utövar näringsverksamhet är avgiften 600 kronor samt för personal-, pensions- och övriga stiftelser 425 kronor. Dessa tillsynsavgifter innebär att utrymmet för utdelning till sökande och behövande minskas i motsvarande grad.
Eftersom det nu kommer att göras en översyn av stiftelselagen bör bl a termen stiftelser ses över. Detta på grund av att dagens stiftelser täcker verksamheter med oerhört skiftande ekonomiska förutsättningar. I denna översyn bör också göras en justering av tillsynsgränsen så att de mindre stiftelserna undantas årlig avgift.
Stockholm den 21 september 2001 |
|
Sofia Jonsson (c) |