Motion till riksdagen
2001/02:Kr402
av Birgitta Ahlqvist och Lennart Klockare (s)

Mediavåld


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot medievåld.

Motivering

Två tredjedelar av svenska folket anser att våld i medierna leder till kraftigt ökad aggressivitet hos barn och unga. Det framgår av SOM-undersökningen 2000. Det är en rikstäckande undersökning av svenska folkets attityder i olika samhällsfrågor. Det finns alltså en utbredd övertygelse bland allmänheten om att våld i medierna kan påverka barn och ungdom negativt.

En norsk undersökning om barn och massmedier menar att TV:s påverkan ofta uppfattas som negativ, men att inte behöver vara så. Exempelvis kan medierna ”ta tid” från asociala och kulturellt sett mindre värdefulla verksamheter. Undersökningen visade dock förhållandevis entydigt på att barn uppvisar mer aggressivitet i lek efter att ha sett TV-program med än utan våldsinslag.

De flesta barn tar inte skada av våldet i medierna och klarar av att skilja på fantasi och verklighet. Det är barn som lever under negativa villkor, såsom brist på omsorg och med kriminalitet i omgivningen, som är mest utsatta.

Majoriteten av dem som var med i den svenska SOM-undersökningen förordar åtgärder av informerande/upplysande karaktär som hjälper vuxna att ta ställning till innehållet i medierna så våra barn och ungdomar kan skyddas från skadliga våldsskildringar.

Exempel på åtgärder som kan vidtas:

I första hand handlar det om självreglering inom mediebranschen snarare än om förbud. Medierna behöver både stöd och påtryckning i sitt självregleringsarbete.

Samtidigt måste vi verka för ökad forskning om sambandet mellan våld i medierna och aggressiva tendenser, liksom för att utveckla metoder för att förebygga våldsproblematiken där medierna är inblandade.

Vi måste också ge våra barn och ungdomar möjlighet att lära sig att värdera och hantera det som skildras i medierna. Det skulle kunna ske genom ökad mediekunskap i skolan.

Stockholm den 4 oktober 2001

Birgitta Ahlqvist (s)

Lennart Klockare (s)