Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om skapandet av ett centrum för politisk illustrationskonst.
Diskussion och debatt om demokratiska frågor är ett sätt att värdera och utvärdera vårt demokratiska system. Inte minst efter den senaste tidens händelser med protester och ifrågasättande av det demokratiska systemet är det viktigt att en sådan debatt förs. Den politiska illustrationskonsten har möjlighet att peka på fördelar och brister i systemet på ett mycket tydligt sätt. Pedagogiken i bilder involverar fler och större grupper i reaktion och diskussion än vad som annars varit fallet.
Den politiska bilden, satiren, karikatyren har alltid haft sin betydelse för att kommentera och tolka samtidshistoria. Under de senaste åren har betydelsen av den politiska illustrationen ökat i takt med utvecklingen av massmedierna.
I Sverige har flera stora konstnärer bidragit till genrens betydelse – en av de allra största är EWK. Ewert Karlsson, född 1918 i Mogata, Söderköpings kommun, har under närmare femtio år givit sin bild av de politiska händelser som format 1900-talets senare del: miljöfrågorna, de politiska stridigheterna runt om i världen och inrikeshändelserna. Med en humoristisk glimt i ögat har han alltid lyckats förmedla en ytterligare dimension av det han skildrar. Att bygga ett centrum för politisk illustrationskonst i Söderköping där bland annat hans unika bildskatt kan bevaras och visas blir därför ett sätt att visa 1900-talshistorien samtidigt som det ger möjligheter att hålla den politiska satiren levande genom utveckling och förnyelse.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lena Ek (c) |