Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett kompetenscentrum för studioglas i Torshälla.
I maj 2000 bildades i Torshälla en glasakademi av landets trettio ledande glaskonstnärer. Man bildade en ideell förening med målsättningen att vara ett forum för studioglas samt att verka för tillkomsten av ett museum och kompetenscentrum för studioglas.
Avsikten med museet är att visa upp studioglasets utveckling och betydelse i en permanent utställning. Museet skall också innehålla ett arkiv för dokumentation och forskning, bibliotek samt ett digitalt bildarkiv. I planerna ingår även ett virtuellt glasmuseum och viss utbildningsverksamhet.
När Åsa Brandt startade Europas första studioglashytta i Torshälla 1968 blev hon Europas och Sveriges första studioglaskonstnär. Numer finns i Sverige minst 50 studioglashyttor och i Europa ytterligare 400–500 stycken.
Studioglasrörelsen har haft stor betydelse för såväl svensk som europeisk utveckling av glaskonst. Friheten i glashyttan har gett den enskilde konstnären utrymme för konstnärliga och tekniska experiment på ett sätt som inte har varit möjligt inom glasindustrin. Om Sverige fortsatt skall vara ledande inom glasproduktion, form och design så behövs det en medveten satsning inom verksamhetsområdet studioglas i Sverige. Detta bör ges regeringen till känna.
Runt om i världen sker nu en intensiv satsning på att bygga upp museer och gallerier inom studioglasrörelsen, i Danmark, Tyskland, England liksom i USA.
Genom att satsa på en vidareutveckling av studioglashyttan i Torshälla kan studioglasrörelsen få det nödvändiga centrum som behövs för att vidareutveckla verksamheten i Sverige. De insatser som hittills gjorts på Nationalmuseum och på glasmuseet i Växjö har inte varit tillräckliga.
I anslutning till Åsas Brandts studioglashytta på Klockberget i Torshälla har en början till ett centrum för studioglas vuxit fram – Brandts Contemporary Glass. Studioglashyttan har årligen ca 38 000 besökare. Detta gör Torshälla till Sveriges främsta mötesplats för glas.
För att utveckla centret vidare och förverkliga ett studioglasmuseum behövs ytterligare medel utöver de 1,5 mkr som Framtidens kultur bidragit med. Eftersom förverkligandet av ett studioglasmuseum i Torshälla är av nationellt intresse bör regeringen vid bidragsfördelning för form och design överväga medel även för denna verksamhet, vilket härmed ges regeringen till känna.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Charlotta L Bjälkebring (v) |