Motion till riksdagen
2001/02:Kr377
av Charlotta L Bjälkebring (v)

Mälsåkers slott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Mälsåkers slott bör få del av kulturmiljövårdsanslaget.

Motivering

Bidraget till kulturmiljövård har i budgeten för 2001/02 kraftigt förstärkts. Bidragsbestämmelserna innebär att bidrag ges för att bevara och tillgängliggöra kulturmiljön. Bidraget prövas av Riksantikvarieämbetet (RAÄ) eller, efter RAÄ:s bemyndigande, av länsstyrelsen.

Mälsåkers slott vid Mälarens strand inte långt från Stallarholmen är inte vilket slott som helst. Detta slott har ”adopterats” av eleverna i Stallarholmsskolan. Stallarholmsskolan arbetar praktiskt med att knyta ihop den lokala historien med skolarbetet. I detta arbete ingår Mälsåkers slott som en naturlig del. När barnen läser om svensk historia händer det att de åker ut till slottet för att på plats tala om det som hände här. Eleverna använder även slottet som utställningslokal, och där ordnas bal och middag vid skolavslutning. Under senare år har även skolavslutningen för anhöriga och föräldrar anordnats i parken ner mot Mälaren.

Slottet, som är ritat av Tessin, har ett stort kulturhistoriskt värde och är av den anledningen värt att bevara i gott skick. Det har även talats om att slottet skulle husera statens porträttsamling. Under många år visades statens porträttsamling på Gripsholms slott och Gripsholms folkhögskola. För några år sedan såldes folkhögskolan till Röda korset. Porträtten plockades då ner och magasinerades. Endast delar av samlingen visas nu på Gripsholms slott. Det är angeläget att hela statens porträttsamling blir tillgänglig för allmänheten. Detta skulle kunna göras möjligt på Mälsåkers slott. Främst är det den modernare delen av porträttsamlingen som är kulturhistoriskt, nutidshistoriskt och konstnärligt mycket intressant. Mälsåkers slott har rustats i olika etapper, men är ännu inte helt återställt. Fortfarande behövs ett omfattande restaurerings- och renoveringsarbete. Därtill kommer även kostnader för drift.

Ett ytterligare skäl för upprustning av Mälsåkers slott är byggarbetsmarknaden. Anslag till kulturmiljövård ger i regel mycket goda effekter på sysselsättningen.

Ytterligare ett perspektiv på restaureringsarbetet finns – nämligen att vidareutbilda hantverkare inom för byggnadsvården viktiga områden. Kvalificerad byggnadsvård kräver stor hantverksskicklighet och det för hantverkskunnandet vidare.

Med anledning av att kulturmiljövården fått ökat bidrag till kulturmiljövård, anslaget 28:27, skulle därför medel nu kunna avsättas för att rusta Mälsåkers slott ytterligare. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 5 oktober 2001

Charlotta L Bjälkebring (v)