Motion till riksdagen
2001/02:Kr373
av Karin Wegestål m.fl. (s)

Fornlämningarna i Uppåkra


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en långsiktigt hållbar lösning för att de arkeologiska fynden från Uppåkra skall kunna förvaras och visas i Skåne.

Motivering

Sedan 1996 har arkeologiska utgrävningar gjorts i Uppåkra, Staffanstorps kommun, vilka givit sensationella resultat. Fynden dateras till tiden för Kristi födelse och fram till 1000-talet och spänner alltså över järnåldern och en bit in i vikingatid. Uppåkra är den största boplatsen man funnit i Sydsverige från denna tidsperiod och också den som varit bebodd under längst tid. Platsen var en del av det danska väldet och hade en central betydelse både politiskt och kulturellt under tusen år. Arkeologer vid Lunds universitet har jämfört fyndplatsen med de fynd som gjorts på Birka i Mälaren eller i kungshögarna i Gamla Uppsala och menar att det man nu grävt fram i Uppåkra har motsvarande dignitet. Historiska museet i Lund har gjort utställningar såväl om utgrävningarna i Uppåkra som om de fynd arkeologerna gjort och besökarna till utställningen har varit många.

Utgrävningarna kommer att fortsätta under ytterligare ett par säsonger, men ännu är det inte klart var den stora mängden fynd ska förvaras så att de också kan hållas tillgängliga för allmänheten. Uppåkrafynden är så rika och omfattande att de lett till en omvärdering av Skånes historia. Allteftersom vidden av utgrävningarnas betydelse ökat har det stått klart att ansvaret för hanteringen av fynden inte kan ligga på Staffanstorps kommun eller på Region Skåne. Här borde staten ta sitt ansvar för att hitta en långsiktigt hållbar lösning. Det är dock viktigt att fynden från Uppåkra kan stanna i Skåne och att de även fortsättningsvis kan visas för allmänheten.

Stockholm den 27 september 2001

Karin Wegestål (s)

Morgan Johansson (s)

Anita Jönsson (s)

Ronny Olander (s)

Catherine Persson (s)