Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statsbidraget till Sverigefinländarnas riksarkiv.
Enligt officiell statistik lever 430 000 personer med finsk bakgrund i dag i Sverige. Sverigefinländarna är landets största minoritet, en grupp med stark känsla för den egna identiteten och med en utpräglad kampvilja i försvaret av de egna rättigheterna. Sverigefinländarna upplever ofta de attityder som de möter i kontakt med olika svenska myndigheter och organisationer som i bästa fall likgiltiga och i värsta fall totalt oförmögna att förstå minoritetens önskemål och behov.
För alla minoriteter är rätten till egna minnen, rätten till det egna förflutna en av de viktigaste mänskliga rättigheterna. Därför betraktar sverigefinländarna sitt riksarkiv som avgörande för gruppens vardag och för utvecklingen av den egna kulturen i Sverige. Arkivet utgör en viktig tvåspråkig kulturbärare – här samlas också material om finlandssvenskarnas förflutna och nutid – och en plattform för vidareutveckling av en egen kultur i framtiden.
Denna verksamhet startade 1977 i Finlandshuset i Stockholm. 25 år efter dess bildande förs fortfarande kampen för överlevnad. I Finland har den svenskspråkiga befolkningen grundlagsskyddade rättigheter till egna starka kulturinstitutioner, motsvarande skydd saknas i Sverige för landets sent erkända minoriteter. Den svenska regeringen har lovat att utreda fördelningen av statligt stöd för minoriteternas kulturverksamhet och arkivverksamhet, och en utredning har redan tillsatts för att undersöka vissa arkivfrågor inom den enskilda sektorn. Men det finländska riksarvets svårigheter är akuta. Budgeten för hela verksamheten ligger på 600 000 kronor per år, och en stor del av denna summa kommer från enskilda årsavgifter. Statsbidraget täcker 217 000, ett belopp som räcker för att hålla arbetet i arbetet under högst tre månader. Arkivets verkliga behov ligger på minst 1 miljon kronor om året.
Folkpartiet liberalerna föreslår att statsbidraget för Sverigefinländarnas riksarkiv höjs så att verksamheten kan fortsätta med någorlunda sunda ekonomiska resurser.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Ana Maria Narti (fp) |