Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regional arkivverksamhet.
Bidrag till regional arkivverksamhet lämnas enligt förordningen om statsbidrag till regional kulturverksamhet. Medel under detta anslag fördelas av Riksarkivet genom Nämnden för enskilda arkiv. Syftet med bidraget är att främja den regionala arkivverksamheten, att få ett nät av väl fungerande regionala arkivinstitutioner runtom i landet och att bättre integrera folkrörelsearkiven i den regionala kulturpolitiken. Bidrag lämnas 2001 till 20 regionala arkivinstitutioner. Vidare har två ytterligare ansökningar om att bli berättigade till bidrag inkommit under året. Statsbidraget används bl.a. för att anställa kompetent arkivutbildad personal, vilket är en förutsättning för att konstruktiva insatser för att tillvarata och tillgängliggöra arkiven för regionernas föreningsliv.
Jag anser att den regionala arkivverksamheten utgör en omistlig resurs för upprätthållandet av lokalsamhällets och regionens folkrörelse- och föreningshistoria. Medlemsarkiven förvaltar i dag inte enbart en ovärderlig skatt av dokument, foton, skrifter, affischer och filmer utan också annat material som är intimt och specifikt förknippat med bl.a. folkrörelsernas kamp och utveckling. Dit hör inte minst fanor och standar vilka återspeglar folkrörelsernas del av vårt lands dramatiska utveckling från fattigsamhället till en modern välfärdsstat. Arbete och kulturliv, frikyrkornas och nykterhetsorganisationernas framväxt, folkbildningens utveckling, det frivilliga sociala arbetet och den politiska och demokratiska skolningen, allt speglas i folkrörelsearkiven. Detta gör sammanlagt arkiven till en omistlig källa i dokumenteringen av vårt kulturarv och till en resurs för den kommande forskningen. Det är ett förhållande som det finns särskild anledning att påpeka när vi står i inledningen av informationssamhället med dess förändrade kulturmönster och kunskapskrav.
Det är mot denna bakgrund allvarligt när jag tvingas konstatera att de mindre arkiven utsätts för stora påfrestningar så att deras existens hotas. De har ständigt problem med att få ekonomiska resurser för att kunna anställa tillräckligt med arkivutbildad, akademiskt skolad personal, vilket är en absolut förutsättning för att göra konstruktiva insatser för att tillvarata och tillgängliggöra arkiven på den lokala och regionala nivån. Denna fråga måste nogsamt beaktas framdeles utifrån att de regionala arkiven förvaltar betydande arkivbestånd och samlingar med stort kulturhistoriskt värde. De regionala arkiven har också stor betydelse inom forskningen bl.a. historiskt och samhällsvetenskaplig men även för hembygds- och släktforskning och för den regionala identiteten.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Lisbeth Staaf-Igelström (s) |