Motion till riksdagen
2001/02:Kr360
av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Hemslöjden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att SHR ges möjlighet att upprätthålla nuvarande verksamhetsnivå och kvalitet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att NFH ges möjlighet att fullfölja sitt uppdrag.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hemslöjdskonsulentverksamheten ges möjlighet att bibehålla verksamhetens omfattning.

Motivering

Hemslöjdens uppgift i dag är att bevara och förvalta ett kulturarv som ger oss en kulturell identitet, att förmedla en kunskapstradition, att upprätthålla hantverks­skicklighet och att förnya slöjden på traditionens grund för att skapa funktionella slöjdprodukter för dagens samhälle. Hemslöjden har ett stort kunskapsarv att förvalta och vidareförmedla men också att utveckla. Det gäller såväl materialkunskap, teknik­kunskap som formspråk och kvalitet.

Hemslöjden har genom sin lokala förankring bevarat en mångsidighet och ursprunglighet som blir alltmer åtråvärd för att Sverige designmässigt skall kunna hävda sig i internationella sammanhang. Ofta avspeglas hur konstnärer och formgivare inspireras av den svenska slöjdtraditionen, dess symboler och formspråk. 1995 års kulturutredning påpekade hemslöjdens roll som en inspirationskälla för annan konstnärlig verksamhet liksom även för industriell formgivning och mönsterutveckling.

Hemslöjden kännetecknas av tyst kunskap, av färdighets- och förtrogenhetskunskap. Slöjdkunskap innebär en problemlösningsförmåga där individen kombinerar dessa kunskapsformer på ett kreativt och fantasirikt sätt. Att förmedla denna typ av kunskap, som blir alltmer sällsynt i dagens samhälle, är en av hemslöjdens uppgifter inte minst i arbetet som riktas mot barn och ungdom.

Hemslöjden arbetar centralt genom Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, Nämnden för hemslöjdsfrågor, NFH, och på regional nivå genom landets hem­slöjds­konsulenter.

SHR är den ideella hemslöjdsrörelsens paraplyorganisation med ett litet centralt kansli bestående av 2,75 tjänster. Anslaget har varit oförändrat under sju år samtidigt som verk­sam­hetsnivån har varit mycket hög, vilket i dag innebär kris med utbrändhet som resultat. Stora ideella insatser i hela landet under SHR:s ledning ger mångdubbel effekt av de nominella anslagen inom denna folkrörelseorganisation med ca 17 000 medlemmar.

NFH är den statliga myndighet som har till uppgift att initiera, planera, samordna och göra insatser för att främja hemslöjden med en helhetssyn på slöjden som grund. Nämnden skall fördela statligt stöd till hemslöjdsfrämjande verksamhet samt samordna konsulentverksamheten i landet. Nämndens kansli består av 2,5 tjänster. För 2001 har nämnden tving­ats lägga en minusbudget för att upprätthålla kansliverksamhet, dvs. för att täcka lönekostnaderna och styrelsens kostnader.

Hemslöjdskonsulentorganisationen är uppbyggd enligt en decentraliserad modell med två hemslöjdskonsulenter i varje län, en för den textila slöjden och en för trä och metall. Konsulenterna finansieras genom statliga medel från NFH och landstingsmedel. Bidraget från staten utbetalas under förutsättning att respektive landsting ger minst lika mycket. Hemslöjdskonsulenterna har ett regionalt perspektiv i sitt utvecklingsarbete inom slöjden som rådgivare, nätverksbyggare, inspiratörer och kunskapsförmedlare. Genom sitt rika kontaktnät i länet bidrar de till hemslöjdsorganisationens mångfald och bredd. Konsulenterna arbetar dels med löpande basverksamhet som är viktig för kontinuiteten, dels med ett flertal projekt både inom länet och i samarbete med andra län samt rikstäckande projekt, vilket bidrar till en ständig förnyelse, utveckling och fördjup­ning. Konsulentanslaget har under de senaste fem åren inte följt löneutvecklingen, vilket innebär att en allt större del av utrymmet äts upp av lönekostnader och en allt mindre del kvarstår till själva verksamheten. För att kunna rekrytera konsulenter krävs dessutom att yrkesgruppen kan följa den allmänna löneutvecklingen. För att basverksamhetens standard och hemslöjdens decentraliserade och viktiga grundstruktur skall kunna bibe­hål­las krävs en uppräkning utöver index.

Hemslöjden arbete kan beskrivas utifrån fyra olika perspektiv: ett kulturarvsperspektiv, ett näringsperspektiv, ett kunskapsperspektiv och ett kvalitets-perspektiv. För att lyckas upprätthålla en hög kvalitet på verksamheten inom respektive område och fullfölja det statliga uppdraget krävs en väl fungerande organisation med vissa fasta resurser på både central och regional nivå. Resurserna har under de senaste fem till tio åren urholkats på grund av alltför små och ibland inga uppräkningar. Organisationens arbetsresurser har utnyttjats maximalt, och mycket kraft har gått åt till att söka olika former av projekt­medel och tillfälliga lösningar.

Stockholm den 2 oktober 2001

Anne Ludvigsson (s)

Ronny Olander (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Sven-Erik Österberg (s)

Reynoldh Furustrand (s)