Motion till riksdagen
2001/02:Kr349
av Lena Sandlin-Hedman (s)

Riksteatern


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omfördelning av kulturmedel till Riksteatern.

Motivering

Riksteatern är idag en annan verksamhet än för tre generationer sedan då Riksteaterrörelsen bildades. Dagens samhälle är också ett annat än på 1930-talet. Men en sak är tidlös, nämligen att engagerade människor är grunden för ett levande kulturliv. Det lokala kulturlivet står och faller med att människor på egen hand eller tillsammans engagerar sig för kulturen. Detta gäller inte minst Riksteaterrörelsen med sina runt 240 föreningar i hela landet.

Jag är övertygad om att konsten och folkrörelserna idag behövs mer än någonsin; behovet av teater, dans och annan scenkonst, behovet att mötas i öppna och demokratiska former. Riksteaterrörelsens roll att vara en röst för medborgarna är lika viktig idag som den var igår. Riksteaterns roll som arrangör och producent av teater och dans i hela landet utgör grunden i Riksteaterns uppdrag. Men formerna och metoderna förändras i takt med tiden, vilket inte minst Riksteatern har visat styrka att göra under senare år.

Förutom Unga Riks, Cullbergbaletten och Tyst Teater har Riksteatern på några få år skapat:

Dessa nya verksamheter är unika i sitt slag och har resulterat i att Riksteaterrörelsens medlemmar, antalet produktioner, föreställningar och publiken ökar. Det finns få andra kulturinstitutioner som kan uppvisa samma positiva utveckling. Riksteatern har idag en välskött ekonomi och publiken har på några få år nära nog fördubblats.

En viktig aspekt vid fördelning av budgetmedel är, i enlighet med statsmakternas mål- och resultatstyrning, hur tidigare medel förvaltats. Mot ovanstående bakgrund framstår budgetpropositionens förslag att minska Riksteaterns anslag med 3,8 milj kr som svårbegripligt. En anslagsminskning slår direkt på den konstnärliga verksamheten och turnéverksamheten i landet genom färre scenkonstproduktioner och föreställningar. En anslagsminskning innebär även att Riksteaterns alla engagerade frivilligarbetande och anställda kan börja ifrågasätta det meningsfulla med att sköta ekonomin och leva upp till statens mål och styrformer. En anslagsminskning innebär vidare en felaktig signal från statsmakterna om att kvalificerad kulturverksamhet på orter långt ifrån storstadsområdena inte längre är prioriterad.

Den föreslagna anslagsminskningen på Riksteatern bör därför inte genomföras och finansieras genom omprioriteringar inom utgiftsområde 17, politik­område 28.

Stockholm den 3 oktober 2001

Lena Sandlin-Hedman (s)