Motion till riksdagen
2001/02:Kr345
av Ewa Larsson (mp)

Arbetsgrupp för serier


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en speciell seriegrupp åter bör tillsättas inom Statens kulturråd.

Motivering

Statens kulturråd är den dominerande bidragsgivaren till litteratur i Sverige och delar 2001 ut ca 50 miljoner kronor i litteraturstöd. Stödet delas upp i nio olika kategorier, bl.a. ”Svensk skönlitteratur för vuxna”, ”Facklitteratur för vuxna”, ”Barn- och ungdomslitteratur”, ”Bildverk för vuxna” och ”Tecknade serier”. Enligt Kulturrådets hemsida så fattas beslut av arbetsgrupper med särskild kompetens att bedöma ansökningar inom sitt område.

En av litteraturstödskategorierna har sedan 1981 varit tecknade serier, och bland de arbetsgrupper som beslutar om stöd inom sin respektive kategori fanns fram till 1999 en speciell arbetsgrupp för serier med bred kompetens på området. Den har med sina ca 1 miljon kronor i årlig stödpott kunnat främja och stimulera det svenska kvalitetsserie­skapandet och hjälpt till så att dessa serier kunnat nå en publik. Man har också bidragit till att flera viktiga utländs­ka serier kunnat översättas och nå de svenska läsarna.

1999 lades seriegruppen ner och stödet till serier behandlas nu av en annan arbets­grupp, som annars främst har ansvar för stöd till barn- och ungdomslitteratur. Den arbetsgrupp som har att besluta om stödet ska alltså behandla två ganska olika kultur­former, vilket kräver en bred kompetens på båda dessa områden. Gruppen består idag av sju ledamöter där de flesta har sin kompetens på området barn- och ungdomslitteratur.

Serier är sedan länge en egen kulturform som inte endast riktar sig till barn och ungdom. Utgivningen av kvalitetsserier riktad till en äldre läsekrets har ökat och breddats under de år som arbetsgruppen för stöd till serier har funnits, och de svenska serierna har under denna tid blomstrat och rönt internationell uppmärksamhet. Misstron mot denna relativt nya kulturform, som nyligen firade 100 år, har också minskat. Serier har blivit mer accepterat, men fortfarande finns åsikten att ”serier är skräp”. Det finns självklart bra och dåliga serier likaväl som det finns bra och dåliga böcker.

En utredning gjordes år 2000 med titeln ”Statens kulturråds seriestöd. Kartläggning av svensk serieboksutgivning med en teknisk/ekonomisk analys för en jämförelse med Kulturrådets seriestöd”, men den blev hårt kritiserad av seriekunniga, bl.a. inom Seriefrämjandet, för att helt brista i kunskap om det medium man skulle utreda. Utredarna skrev dock med anledning av att serie­stödet nu beslutas av arbetsgruppen för barn- och ungdomslitteratur: ”att åter tillhöra Barn och Ungdom är att återgå till något som har prövats men inte fungerat”.

Sedan seriegruppen försvann har också det ekonomiska stödet till serieutgivning minskat från dryga miljonen till 800 000 kr för 2001.

Miljöpartiet föreslår därför att en speciell seriegrupp åter inrättas inom Statens kulturråd.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 4 oktober 2001

Ewa Larsson (mp)