Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en fortsatt satsning på form och design i Göteborgsområdet.
Göteborgsområdet med omnejd har särskilt goda förutsättningar för utveckling och profilering inom området form och design. Redan år 1990 bildades ett första ”Design-forum”, i form av en stiftelse, i Göteborg med SVID och stiftelsen för Design Management Center i Göteborg som stiftare. SVID utvecklar nu denna verksamhet och använder den som förebild för att skapa motsvarande verksamhet i andra delar av landet. Detta ligger väl i linje med en nationell satsning inom kulturpolitiken där statsmakterna särskilt markerar den tvärsektoriella betydelsen av området.
Form och design är en del av kultur- och samhällsutvecklingen och därmed en viktig demokratifråga – alla människors lika tillgång till en god miljö och produkter samt allas möjligheter att ställa krav på detta. Det vi producerar idag blir ett avtryck av vår tid och något vi med stolthet skall kunna lämna över till kommande generationer.
Design och form blir en allt viktigare konkurrensfaktor för det svenska näringslivet och har stor betydelse för industriella framgångar, inte minst på exportmarknaden. Det ställs allt högre krav på identitet och funktion hos de föremål som säljs på export.
Särskilt goda förutsättningar för utveckling och profilering finns i Göteborgsområdet med omnejd, både inom utbildning, forskning och utövande konsthantverk. Här erbjuds mycket kvalificerad utbildning inom form- och designområdet genom Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Göteborgs universitet har bl.a. en byggnadsantikvarisk utbildning och en textil inriktning finns genom Institutionen för hushållsvetenskaplig utbildning (IHU). Arkitekturutbildning och utvecklingsprogram för form och design i stadsmiljö och industri finns att tillgå genom Chalmers.
Röhsska museet i Göteborg är det enda museet som har en renodlad form- och designprofil och som täcker hela området från konsthantverk till industridesign. Museet har även unika samlingar inom området och ett bibliotek av stor betydelse. Museet har tilldelats ett nationellt uppdrag med särskilda medel för att bygga upp och ansvara för ett nätverk för konsthantverk och formgivning. Museets lokaler angränsar till Högskolan för design och konsthantverk.
Därutöver har konsthantverkskooperativen i Göteborg stor betydelse för konsthantverkets kvalitativa utveckling. Stiftelsen Konsthantverkscentrum bildades i november 1990 av Föreningen Sveriges konsthantverkare och industriformgivare (KIF) och cirka 550 konsthantverkare är anslutna till stiftelsen. När det gäller den arbetsförmedlande verksamheten har man sedan i oktober 1999 bl.a. en heltidsanställd person i Göteborg med syfte att kartlägga marknaden för konsthantverk och förmedla kontakter mellan konsthantverkare och potentiella kunder. Statens kulturråd bekräftar att man redan kunnat iaktta ett ökat intresse för konsthantverkares produkter, vilket är viktigt för framtiden.
Genom det som ovan anförts föreligger det goda förutsättningar för Göteborgsområdet att kunna utgöra ett nav i ett nödvändigt, integrerat arbete för att utveckla designområdet med aktörer inom utbildning, forskning, näringsliv, utövande konsthantverkare m.fl. i syfte att Göteborgsområdet blir Västsveriges centrum för design.
Stockholm den 30 september 2001 |
|
Marianne Carlström (s) |
|
Mona Berglund Nilsson (s) |
Christina Nenes (s) |