Motion till riksdagen
2001/02:Kr335
av Ingemar Josefsson (s)

Strindberg, svenskarna, världen och forskningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utökad verksamhet kring Strindberg och hans verk, med Strindbergsmuseet som en viktig del i verksamheten.

Motivering

August Strindberg är en av de få svenskar som är känd över hela världen. Strindberg har inte bara förnyat svenska språket och litteraturen, han har även betytt mycket för det moderna svenska samhället och gett inspiration för den demokratiska rörelsen i Sverige.

Andra länder har sina stora hjältar, England har Shakespeare, Norge har Munch och Ibsen, Tyskland har Goethe, Finland har Sibelius. Sverige har Strindberg.

Betydande insatser görs i många länder för att föra vidare sina konstnärers verk och tankar som inspiration, upplevelse och som en del i landets historia. På detta område intar Sverige ingen tätplats. En betydande insats utförs här dock av Strindbergsmuseet. Museet stiftades 1972 av Strindbergssällskapet, Nordiska museet och Stockholms stad. Stockholm bidrog med lokalerna i Blå tornet, Strindbergs sista bostad före sin död, Drottninggatan 85, 4 tr. Strindbergssällskapet donerade sina föremålssamlingar, foto- och pressklippssamlingar och Nordiska museet deponerade Strindbergs möbler och bohag i det nya museet.

År 1978 utvidgades museet med den vindsvåning där Strindbergs bibliotek förvarades, lokalerna gjordes arkivvärdiga och år 1986 kunde Strindbergs efterlämnade bibliotek om ca 3 000 volymer överföras från Nordiska museet som deposition.

Strindbergsmuseet är ett aktivt museum som inte enbart vill vårda Strindbergs minne utan levandegöra hans verk, aktivt verka i den riktning hans författarskap pekat ut samt ge kunskaper om den tid han levde och verkade i.

En stor del av Museets verksamhet är inriktad på service till in- och utländska forskare, teatrar, museer och allmänhet. Denna verksamhet har successivt ökat och kan numera beräknas utgöra ca 50 % av verksamheten. Museet producerar också egna utställningar själva eller i samverkan med andra. Dessa görs antingen för att användas i egna publika lokaler i anslutning till Strindbergs tidigare bostad eller för utlandet och övriga Sverige. Ett sådant exempel är Strindberg och fotokonsten. För sin verksamhet uppbär museet statliga och kommunala bidrag.

Intresset för Strindberg ökar, fler skolungdomar och studerande besöker museet, internationellt ökar förfrågningar och aktiviteter. Under 1997 har ett Strindbergsmuseum startats i Saxen i Österrike. På hemmaplan pågår genomförandet av nationalupplagan. Strindberg läses och spelas i stor omfattning över hela världen.

Strindbergsmuseet mäktar nu inte mer. Dess egna arkiv och samlingar är i stort behov av vård, registrering och arkivvärdig förvaring ett utökat stöd krävs för att garantera verksamheten i nuvarande omfattning. För att möjliggöra de vinster som skulle kunna nås vid en något utökad verksamhet internationellt och i Sverige behövs ett statligt stöd och initiativ.

Stockholm den 2 oktober 2001

Ingemar Josefsson (s)