Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den regionala identiteten och attraktionskraften i Kiruna med att initiera inrättandet av ett länskonstmuseum.
Kiruna kommun är främst känd för sin järnmalmsgruva och sin rymd‑ och köldforskning. Staden är också förknippad med en starkt manligt dominerad gruvarbetarmentalitet. På senare tid har ishotellet i Jukkasjärvi inneburit att Kiruna fått positiv uppmärksamhet som innovatör av ny upplevelseturism.
I regeringens proposition En politik för tillväxt och livskraft i hela landet (2001/02:4) anges att kulturpolitiken är ett av de politikområden som ska vara med och främja att målet för den regionala utvecklingspolitiken ska uppnås.
Det anges också att regionala kulturinstitutioner möjliggör en mångsidig kulturverksamhet, som dels stärker den regionala identiteten, dels regionens attraktionskraft. Tillgängligheten till kultur är en viktig faktor för företags lokaliseringsval och människors val av bostadsort.
I Kiruna har konstintresserade och kulturpolitiker arbetat i flera år för att inrätta ett konstmuseum. För ett par år sedan fanns en färdig utredning med beräkning på kostnader och var museet skulle ligga. Hela projektet stupade på att det saknades kommunala och landstingskommunala medel till att finansiera konstmuseet. De ekonomiska förutsättningarna till att förverkliga ett konstmuseum har med tiden inte blivit bättre.
Finansieringen skulle kunna lösas med partnerskap mellan berörda intressenter (exempelvis kommun, landsting och stat) där EU‑medel skulle kunna vara en viktig finansieringsform.
Kiruna kommun tillhör den tredjedelen av kommuner som har den största befolkningsminskningen. Det i sin tur innebär att kommunen och landstinget minskat sin service för invånarna. Till detta kommer att Jägarregementet lades ned och drygt 200 arbetstillfällen försvann. Arbetet för att kompensera bortfallet av arbetstillfällen har varit i fokus. Utrymmet för att göra kultursatsningar har varit minimalt.
Fortfarande lever drömmen om att kunna genomföra projektet med ett länskonstmuseum som skulle fungera som ett framtidsforum för nya idéer och kreativ lust. På lite längre sikt skulle satsningen med den arktiska människan i centrum kunna utvecklas till ett Barents konstmuseum. Det skulle kunna vitalisera och utveckla näringsliv och turism. Konsten är gränsöverskridare både geografiskt och kulturellt och bär på en stor utvecklingspotential för framtiden.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Siv Holma (v) |