Motion till riksdagen
2001/02:Kr326
av Birgitta Sellén (c)

Sveriges Fotomuseum


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt uppdrag för Sveriges Fotomuseum – Bildens hus i Sundsvall.

Bildsamhälle

Vi lever i ett bildsamhälle. Bilden som kommunikationsmedel möter oss i alla medier, och blir allt viktigare för kommunikation människor emellan, i kulturlivet, utbildningen, folkbildningen, forskning, reklam, propaganda, journalistik, samhällsbevakning och pedagogik.

Bildens betydelse som kommunikationsöverförare är ett eftersatt område i forskningen, samtidigt som läroanstalter över hela landet mer och mer börjar använda bilden som källa i forskningen. Ett kunskapscentrum som förmår samordna en tvärvetenskaplig forskning på området, som inbegriper teknikhistoria, industrihistoria, sociologi, journalistik, psykologi, historia och etnologi, behövs som en nationell satsning – en satsning som i nära samarbete med övriga informationsteknologimuseer i ett nätverk kan erbjuda en viktig resurs för folkbildningsorganisationer och olika folkrörelser.

Swedish Camera Collection

Bildens Hus har hittills varit ett regionalt utvecklingsprojekt med stöd från Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Landstinget, Sundsvalls kommun och Mitthögskolan. Sundsvalls kommun har upplåtit lokaler i ett magasinskvarter i nära anslutning till Kulturmagasinet.

I Bildens Hus finns idag Sveriges Fotomuseum/Swedish Camera Collection, en i norra Europa unik teknikhistorisk föremålssamling, som med sitt omfattande arkiv av dokumentation är att betrakta som ett svenskt nationalarkiv/nationell samling – utan motstycke i vårt land.

Museidelen med föremålssamlingen och den samlade kompetens som byggts upp under lång tid tar redan i dag i praktiken ett nationellt ansvar. Stora samlingar från bl.a. Hasselblads i Göteborg och Skansen i Stockholm har förts över till Bildens Hus i Sundsvall. Om ett formellt nationellt uppdrag formuleras kan även Tekniska museets fototekniska föremålssamling komma att överföras till Sundsvall. Ett informellt samarbete finns redan idag med Filmmuseet i Säter, Sveriges Rundradiomuseum i Motala, Kommittén för den rörliga bildens nationalarkiv i Grängesberg och svenska Museiföreningens Film- och videokommitté. Kontakter finns etablerade med bl.a. Fotosekretariatet och Nordiska museet. Ett framtida centrum för dokumentärfotografi – arkiv och bevarande, är också en naturlig samarbetspartner. Inom Bildens Hus har redan en liknande regional verksamhet byggts upp.

Regionala verksamheter inom Bildens Hus

Inom Bildens Hus finns idag ett flertal regionala och lokala verksamheter: Film i Västernorrland (med stöd från staten och landstinget), Ung film (en kommunal film- och videoverkstad) samt Kulturskolans bildverkstad (som är kommunal). Här finns också NIB, Norrland i Bild, en insamlingsstiftelse med uppgift att rädda kulturhistoriska samlingar av fotografi. Tillsammans utgör dessa verksamheter, med Sveriges Fotomuseum – Bildens Hus som nav, ett kunskapscentrum med nationell potential. Verksamheten riktar sig idag åt tre håll: allmänheten, skolan/högskolan och folkbildningsorganisationerna. Folkhögskolorna i länet har påbörjat ett samarbete och även studieförbunden har upptäckt möjligheterna som verksamheten kan ge. Sundsvalls konstskola är en samarbetspartner liksom Länsmuseet. KY-utbildningar av fotografer inom nyhetsmedier är en annan utvecklingsväg. ABM-samarbete (Arkiv, Bibliotek, Museer) diskuteras, inte minst i den pågående nationella filminvesteringen som förhoppningsvis inleds under 2002.

Sveriges Fotomuseum – en resurs

Sveriges Fotomuseum – Bildens Hus är redan idag en nationell kraftsamling för insamling, bevarande och tillgängliggörande av föremål och kompetens om fotografi. Föremålssamlingen är unik i Norden. Att utveckla detta kunskapscentrum för fotografi till en nationell resurs för skolan, högskolor/universitet, museer, folkrörelser och folkbildningsorganisationer kräver ett nationellt uppdrag.

Det fotografiska mediet och dess tekniska utveckling är i historisk mening en ”ny” företeelse – en 150-årig historia. Om vi ska få en möjlighet att rätt analysera vår historia och vår samtid, för att kunna blicka in i framtiden, måste vi ha tillgång till den resurs som är så självklar i många andra länder – en nationell ansvarighet för fotografiet och dess teknik.

Sveriges Fotomuseum – Bildens Hus vill vara en av de pelare som bygger upp detta ansvar, i nära samarbete med andra pelaren – ett centrum för insamling, bevarande och tillgängliggörande av den fotografiska bilden, i enlighet med den nationella bevarandeplan som tagits fram av Fotosekretariatet vid Nordiska museet.

Stockholm den 3 oktober 2001

Birgitta Sellén (c)