Motion till riksdagen
2001/02:Kr324
av Kerstin Kristiansson Karlstedt och Susanne Eberstein (s)

Kultur som tillväxtfaktor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kultur som tillväxtfaktor.

Motivering

En förutsättning för att kunna öka sysselsättningen i landets glest bebyggda delar är att skapa gynnsamt klimat för företagande. Ett bra företagarklimat är ett vitt begrepp som omfattar samhällsservice, infrastruktur och liknande frågor, men även kultur. Ett rikt kulturliv gör en bygd levande och attraktiv såväl för de boende som för dem som har i avsikt att starta ett företag. Kulturen gör det lättare att få unga och välutbildade personer att stanna kvar och få nya att flytta in. Det blir lättare att locka arbetskraft och besökare till en ort med många och varierande kulturaktiviteter. Därför ska kulturen vägas in i all samhällsplanering och göras tillgänglig för alla, oavsett bostadsort i landet.

Det krävs olika typer av stimulansåtgärder för att öka kulturtillgängligheten i glesbygd. Ett effektivt sätt att sprida kultur i glesbygd är att stödja studie­förbund, hembygdsföreningar, bygdegårdar, Folkets Hus och andra folkrörelser. Under senare år har bidragen till exempelvis studieförbunden minskat, vilket är djupt olyckligt. De är beroende av stöd från landsting och kommuner för sin verksamhet, men i likhet med andra verksamheter fått kännas av deras dåliga ekonomi. För att kulturverksamheten i glesbygden inte ska vara beroende av lokala bidrag, borde staten ta ett större ansvar för den.

Lokala museer är andra viktiga kulturinstitutioner som speglar bygders utveckling genom tiderna. Statliga kulturpengar till museer betalas idag ut till länsmuseer och enstaka kommunala museer. Extra statliga pengar till lokala museer skulle kunna betyda mycket för bygdens fortsatta utveckling och bör kunna kanaliseras som stödenheter via våra länsmuseer.

Stockholm den 3 oktober 2001

Kerstin Kristiansson Karlstedt (s)

Susanne Eberstein (s)