Motion till riksdagen
2001/02:Kr320
av Ulf Björklund (kd)

Ett nationellt skogshistoriskt museum


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett nationellt skogshistoriskt museum med lokalisering till Siljansfors i Mora kommun.

Siljansfors – ett nationellt skogshistoriskt museum

Skogen och skogsbruket har historiskt sett haft en mycket stor betydelse för Sveriges utveckling till en välfärdsstat. Stora uppoffringar inom skogsbruket har under hundratals år gjorts av enskilda människor, från det enklaste bruk av skogen fram till våra dagars moderna skogsbruk. Hela vår brukshistoria i form av järnbruk, glasbruk, sågverk liksom pappers- och massaindustri har varit baserad på tillgången av skog och trä.

Runt om i vårt land finns idag lokala och regionala skogsmuseer och samlingar som skapats och hålls vid liv av entusiaster på ideell basis med små resurser. Skogsnäringens stora betydelse för vårt land borde vara motiv nog för att vi i Sverige nu äntligen tar ett större grepp om den skogliga historien och etablerar ett skogligt riksmuseum i likhet med våra nordiska grannländer.

Siljansfors skogsmuseum i Mora kommun är beläget i en gammal järnbruksmiljö där man ännu kan se den väldiga masugnen samt delar av gamla bruksbyggnader och dammar. Här inrättades Sveriges första skogliga försökspark på 1920-talet och här uppfördes under 1960- och 70-talen ett skogsmuseum. Museet drivs som en kommunal stiftelse med representanter för Sveriges Lantbruksuniversitet, Skogsvårdsstyrelsen, Dalarnas museum och föreningen Siljansfors. Museet besöks årligen av ca 7 000 besökare. Med sitt centrala läge i Siljansregionen och Mora, utmed riksväg 45, Inlandsvägen, är utvecklingspotentialen mycket god.

En färsk utredning som genomförts av Dalarnas museum pekar på möjligheterna att utveckla Skogsmuseet och höja dess status till ett riksskogsmuseum.

Skogsmuseet i Lycksele och Siljansfors Skogsmuseum är de enda två museerna som bedriver en verksamhet som kan betecknas som nationell museal verksamhet. Silvanum i Gävle har mer karaktären av en anläggning för skoglig information.

Behovet av ett samlat nationellt riksskogsmuseum är uppenbart. Om Sverige ska kunna beskriva skogsbrukets historia, ekologi med anslutande verksamheter samt ta det museala ansvaret för detta i ett långsiktigt perspektiv, måste resurser skapas för en sådan utveckling. En möjlighet kan vara att detta byggs upp i form av ett samverkande nätverk mellan Lycksele, Silvanum och Siljansfors med huvudsäte i Siljansfors. Den utredning som redan genomförts av Dalarnas museum kan utgöra grunden till en fördjupad studie med detta syfte.

Av erfarenhet från våra nordiska föregångare vet vi att skogsmuseer av hög kvalitet är mycket välbesökta och skapar ringar på vattnet i bygden.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ulf Björklund (kd)