Motion till riksdagen
2001/02:Kr318
av Ewa Larsson (mp)

TV-licensen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att en modernisering av avgiftssystemet för dagens TV-tittare kan behövas.

Teknikutvecklingen undergräver licenssystemet

Dagens TV-tittare betalar TV-licens. Licensavgiften är tänkt att betalas av alla dem som innehar en TV-apparat. Kopplingen mellan TV-tittande och licensbetalning var kanske självklar fram till för några år sedan. Nu har utvecklingen förändrat förutsättningarna för det gamla licenssystemet. Tack vare den snabba teknikutvecklingen kan nu TV:n användas till så mycket mer än just bara TV-tittande. Den digitala tekniken ger oss många fördelar. Den gör att vi får möjlighet till att integrera vår hemelektronik-utrustning. Redan idag finns utrustning för sammankoppling av TV, stereo, modem, dator, telefon och DVD-spelare. På längre sikt är det möjligt att köpa en multimedia-anläggning, som är en kombinerad dator, TV, radio och DVD, till vilken det går att trådlöst ansluta både bildskärm, tangentbord, telefon, högtalare, hörlurar och skrivare. Det är alltså omöjligt att knyta licensavgiften till en viss apparat när det via bredband och mobil teknik sker en sammansmältning av TV:n, datorn och mobiltelefonen. Det är ingen lösning att utsträcka licensplikten till att även omfatta alla med bredband, dator eller mobil. Det vore ytterligt komiskt. Var kan det sluta? Har du bilstereo? Betala TV-licens!

Förutom detta kan TV:n redan idag användas för att handla eller för att titta på video, vilket inte borde vara föremål för någon licensinbetalning. Att just avgiftsbelägga själva innehavet av TV-apparat är också omodernt av en annan anledning: TV går nämligen utmärkt att titta på i datorn. En avgift på just TV-apparater är alltså både förlegad och principiellt felaktig. Det är därför som avgiftssystemet måste moderniseras. Riksdagen bör därför tillkännage för regeringen att TV-avgiften behöver moderniseras.

Danskarnas lösning

En modernisering av avgiftssystemet är något som just nu diskuteras i Danmark. Radikale Venstre har nyligen antagit en resolution som går ut på att avskaffa TV-licensen och i stället finansiera public service via skattsedeln. Orsaken är att nästan alla danskar har radio och TV samt att licensen är en stor utgift för låginkomsttagare. Venstre och de konservativa har varit inne på liknande tankar. Blir det en borgerlig regering efter nästa val så kan förändringar ske. Den danska kulturministern Elsebeth Gerner Nielsen har framfört tankar om att inom ett par år avskaffa TV-licensen för radio och TV. Kopplingen av den nuvarande TV-avgiften till apparatinnehav ses som ett problem.

Några andra systerländer i Europa

I Nederländerna finansieras public service sedan början av år 2000 med en skatt som är en del av inkomstskatten; storleken är densamma som den nu övergivna TV-avgiften. Skatten är inte progressiv och inte beroende av skattebetalarens eventuella TV-innehav.

I det flamländska Belgien upphör radio- och TV-licensen från 1/1-2002. Public service ska istället finansieras genom lokal skatt. I Vallonien avser de att baka in TV-avgiften i den lokala avfallsavgiften; en märklig koppling tycker jag. Inga avgifter finns kopplade till TV-innehav. I Bryssel avstår de från att ändra på skattesatserna som följd av att TV-avgiften faller bort.

I Spanien och Portugal finansieras public service huvudsakligen av kommersiella intäkter och med visst stöd över stadsbudgeten.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ewa Larsson (mp)