Motion till riksdagen
2001/02:Kr307
av Berndt Ekholm (s)

Brandsäkra lokaler för Naturhistoriska riksmuseet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skyndsamt bör redovisa för riksdagen vilka åtgärder som skall vidtas med anledning av den i budgetpropositionen aviserade översynen av Naturhistoriska riksmuseets magasinsbehov.

Motivering

Naturhistoriska riksmuseets forskningssamlingar kan jämföras med Kungliga bibliotekets litteratursamlingar, framför allt genom sättet på vilket det dagligen används av forskare inom och utom museet. Museet har nio miljoner föremål, av vilka över 25 000 utlånas varje år. Mer än 400 gästforskare årligen kommer till museet för att arbeta med materialet, utöver forskningsavdelningens egna 150 medarbetare och ett femtiotal doktorander. Materialet bearbetas i de avancerade instrument som genom stiftelsemedel uppgående till tiotals miljoner kronor kunnat installeras vid museet. På samma sätt som biblioteket har sina huvudsamlingar under marken i Humlegården är det nödvändigt för Naturhistoriska riksmuseet att ha sitt material i forskningsavdelningens omedelbara närhet.

I anslutning till det kommande stora projektet att utarbeta en nationell fauna och flora kommer kraven på tillgänglighet till museets samlingar att ökas ytterligare. Detsamma gäller museets växande roll i det globala nätverket för information om den biologiska mångfalden (Global Biodiversity Information Facility) och rollen som Major Research Infrastructure med uppgift att ta emot ett stigande antal kvalificerade europeiska gästforskare inom EU:s forskarutbytesprogram.

Som framgår ansvarar Naturhistoriska riksmuseet för ett nationellt kulturarv av global betydelse och efterfrågan. Återanskaffningsvärdet – i den mån föremålen över huvud taget kan återanskaffas – räknas i mångmiljardbelopp. Det är ytterligt oroande att detta material förvaras på ett sätt som innebär överhängande risk för brand och skadegörelse. Det är lika oroande att miljön är i motsvarande grad riskfylld och ohälsosam för dem som arbetar med materialet. Mot den bakgrunden är det tillfredsställande att Kulturdepartementet avser att göra en särskild översyn av museets magasinsbehov.

Med hänsyn till ärendets brådskande karaktär är det ytterligt angeläget att översynen genomförs skyndsamt och leder till en snabb lösning av behoven. Målet bör vara att materialet kan förvaras långsiktigt säkert och samtidigt direkt tillgängligt för framför allt forskning och bearbetning. Bergrummet under Kungliga biblioteket visar här på en rationell och i längden kostnadseffektiv lösning.

Regeringen bör skyndsamt redovisa för riksdagen vilka åtgärder som skall vidtas med anledning av den i budgetpropositionen aviserade översynen av Naturhistoriska riksmuseets magasinsbehov.

Stockholm den 4 oktober 2001

Berndt Ekholm (s)