Motion till riksdagen
2001/02:Kr305
av Marianne Andersson (c)

Textilmuseet i Borås


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett nationellt uppdrag till Textilmuseet i Borås.

Motivering

Det är ingen tvekan om att landets textila centrum finns koncentrerat till Borås och Sjuhäradsbygden. Här finns hela den textila hantverks- och industritraditionen: Textilmuseet, Textilhögskolan med Vävskolan och flera institutioner på högskolan. Här är nätverket för den nuvarande textila verksamheten såväl när det gäller hantverksproduktion som industriell produktion.

Textilbranschen har en mycket större och växande betydelse för svensk ekonomi än vad de flesta är medvetna om. Under 1999 uppgick exporten av tekovaror till 12,7 miljarder vilket är mer än musikexporten, exporten av drycker och järnmalmsindustrins export tillsammans!

Textilmuseet är det naturliga navet och inspirationskällan i allt detta. Textilmuseet, kommunen och flera andra aktörer arbetar med ett regionalt form- och designcentrum i Borås. Inriktningen är textil med utvecklingsmöjligheter till andra områden. Centrumet ska ha fyra plattformar: designarkivet, utställningsplattformen, mötesplatsen och utbildningsplattformen. Tillsammans bildar dessa en bas för inspiration, kunskapsspridning, kunskapsinhämtning och utveckling av nya kreativa idéer som i sin tur kan generera nya produkter för marknaden.

En intressant nyhet är att 10-gruppen har beslutat att lämna sina samlingar till Textilmuseet i Borås. 10-gruppen består av världskända svenska textilformgivare som år 1970 beslöt att göra revolt mot tidens ”grötiga” mönster och visa på alternativ. De blev snabbt populära och berömda i världen. Att samlingarna nu finns på Textilmuseet är givetvis ett bevis på uppskattning och ett erkännande av att Textilmuseet är den plats där dessa unika samlingar kan bli till nytta och inspiration för nya konstnärer.

Jag har tidigare begärt att Textilmuseet måtte få ett nationellt uppdrag. I ljuset av att Smålands museum i Växjö fått ett nationellt uppdrag för glaset framstår det som minst lika viktigt att den textila traditionen och designen får ett sådant uppdrag. Inte minst den ekonomiska omfattningen och nyttan av branschen är skäl för att ge förutsättningarna för en fortsatt stark utveckling i Borås. Även om extern finansiering kan sökas för vissa delar i design- och formcentrumet måste man ändå inse att det finns ett statligt ansvar för att vårda och utveckla vårt textila arv. Därför bör riksdagen besluta att tilldela Textilmuseet i Borås ett nationellt uppdrag.

Stockholm den 1 oktober 2001

Marianne Andersson (c)