Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att etablera ett resurs- och utvecklingscentrum i kulturmiljöpedagogik i Kalmar.
Kulturmiljöpedagogik innebär ett stöd till skolans undervisning. Genom att studera sin egen lokala miljö kan man få en historisk dimension på den egna närmiljön/bygden. Den lokala miljön ska kunna ses i det nationella perspektivet och fånga tidsandan. Detta är lämpligt att göra genom att studera den lokala kulturmiljön och knyta an den lokala historien till lokala platsen och/eller bygden.
Detta undervisningssätt ger eleverna en lokal förankring och samtidigt ett historiskt djup som är till nytta och betydelse när de ska forma sina egna liv och det framtida samhället. Undervisning i kulturmiljön är viktig och behöver göras på ett genomtänkt pedagogiskt sätt så att alla sinnen används.
Kulturmiljöpedagogiken
ger historisk kunskap, insikt och förståelse
ger en historisk dimension och historiska perspektiv
ger lokal förankring och identitet
skapar respekt för andra levnadssätt
belyser områden som resurshushållning och miljötänkande
ger dimension på begrepp som demokrati och makt
ger möjligheter till lokal och regional utveckling
Kalmar läns museum har under mer än femton år på bredden stöttat och samverkat med skolor i Kalmar län när det gäller undervisning i kulturmiljö och lokal historia. Det framgångsrika arbetet har resulterat i ett nationellt uppdrag under åren 2000–2002. Flera regioner i Sverige har de senaste åren startat med undervisning i kulturmiljö och närmiljö.
Kalmar läns museum har under många år samarbetat med lärarutbildningen vid Högskolan i Kalmar när det gäller studier i lokal kulturmiljöpedagogik. Under våren 2002 startar en ny 10-poängskurs i detta ämne.
För att fördjupa detta samarbete behövs nu ett samlande resurscentrum som kan fånga in, kanalisera, dra erfarenheter och sprida dem vidare till de skolor och museer som vill studera sin kulturmiljö. Kalmar läns museum kan med sin gedigna erfarenhet fungera som ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum i nära samarbete med högskolan i Kalmar, tillsammans med skolor, museer och institutioner runt om i landet.
Syftet är att vara en resurs för de skolor som vill arbeta med sin kulturmiljö/närmiljö och samtidigt vidareutveckla och fördjupa metoder för undervisning i kulturmiljön och kulturarvet. Viktigt är att erbjuda utbildningsmöjligheter inom kulturmiljöpedagogiken.
Uppgifterna för ett resurs- och utvecklingscentrum skulle kunna vara att
finna nya vägar och utvecklingsmöjligheter för kulturmiljöpedagogiken
vara en motor och stödja skolor och museer
driva metodprojekt tillsammans med skolor, utbildnings- och kulturarvsinstitutioner
utveckla skilda delar av pedagogiken, som att använda arkiv och källmaterial, drama, rollspel, praktiska tekniker
arbeta med utbildningsinstitutioner för att utveckla kurser och program för högskola och annan vuxenutbildning – kortkurser, terminskurser, program
initiera kulturmiljöpedagogik inom befintlig utbildning i humaniora, pedagogik, teknik och lärarutbildning
initiera läromedel och skriftliga material för undervisning i kulturmiljöpedagogik
initiera forskning och uppsatser om kulturmiljöpedagogik
följa den internationella situationen för utveckling och samarbete
Arbetet bör bedrivas i samarbete med utbildnings- och kulturmiljöorganisationer på central, regional och lokal nivå.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Agneta Ringman (s) |